Yüz Germe Ameliyatı

Yüz Germe

Yüz derisinin yaş faktörü nedeniyle sarkmaya başlaması, estetik açıdan güzel olmayan görüntüler ortaya çıkarabilir. Ancak yüz germe ameliyatı ile beraber istediğiniz görünüme kolayca ulaşabilirsiniz.

Son zamanlarda Türkiye’de sıkça tercih edilen yüz germe estetiği, boyun ve yüz bölgesinde ortaya çıkan yaşlanma etkilerinin düzeltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Yaşlanma ve genetik durumlarla beraber cildin elastikiyetini kaybetmesi sonucunda yaşlanma süreci başlamış olur. Bu etkileri azaltmak ve yaşlanmayı geciktirmek için yüz gerdirme ameliyatı uygulanabilir.

Özellikle 20’li yaşlardan sonra kadınların yüz bölgesindeki yaşlanma etkileri, sigara tüketimi, güneş ışınları ve buna benzer durumlar nedeniyle başvurulan yüz estetiği, uzman estetik cerrahlar tarafından yapılmaktadır.

Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Klasik yüz germe ameliyatı genel anestezi altında ve hastane ortamında yapılmaktadır. Bu işlemin amacı yüz dokusunun güçlendirilmesidir. Ayrıca fazla derinin çıkarılması ve sarkan dokuların ortadan kaldırılması amaçlanır. Ayrıntılı bir ameliyat olmakla beraber çene, boyun, göz çevresi, alın, yanaklar ve burun detaylı olarak incelenir. Hastaların tercihine göre cerrahi operasyon 5 saat kadar sürmektedir.

Yüz germe işleminde yapılacak olan kesiler daha çok şakak bölgesinde bulunan saç çizgisinden başlar. Kesi yeri kulak çevresinden başlayarak kafanın alt bölgesinde bitmektedir. Gerdanda, boyunda ve yüzdeki yağ dokusunun dağıtılmasıyla beraber yeniden şekillendirme süreci başlatılır. Boyun bölgesinde ortaya çıkan yaşlanma belirtileri için de çene altına kesi atılabilir.

Günümüzdeki bazı uygulamalarda şakak bölgesinden küçük kesiler atılabilir. Genelde kulak çevresinden alt göz kapaklarına kadar olan kısımla beraber üst dudak kısmına kadar bu alan genişlemektedir. Boyun derisinden gevşeklik, gerdanda sarkıklık ve çene altında yağ birikiminin olması halinde şakak kesileri kullanılmaktadır.

Kulak üzerindeki saçlı derinde başlayarak aşağı doğru uzayan kulak arkası deriye cerrahi kesi atıldıktan sonra yüz derisi kaldırılmaktadır. Daha sonra sarkmaya sebep olan yüz kasları, özel dikişler ile asılır. Ardından derinin fazlalık olan kısmı da operasyonla alınır ve uzaklaştırılır. Bu sayede yanak, çene ve şakak bölgesindeki deri fazlalıkları da ortadan kaldırılmış olunur.

Yüz Germe Ameliyatı Öncesi

Ameliyattan önce cerrah tarafından hastaya bazı bilgiler verilmektedir. Öncelikle işlemden 10 gün önceye kadar sigara tüketimi sonlandırılmalıdır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçların yanı sıra alınan bitkisel ilaçların tüketimi de sona erdirilmelidir. Elbette uzman cerrah, hastanın tıbbi geçmişini dinleyecek ve var olan rahatsızlıklar hakkında da bilgi sahibi olacaktır. Bu bilgiler ışığında yüz germe işleminin yapılıp yapılamayacağına karar verilir.

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan bir gün sonra kulak arkasına takılan dren çıkarılmaktadır. Ayrıca buz uygulamasının tercih edilmesi, iyileşme sürecine katkıda bulunur. Genelde 1 gece hastanede istirahat edilir. İşlemden sonraki ilk hafta göz kapakları ve yüz bölgesindeki dikişler alınır. 10. günün ardından saç içerisindeki dikişler de alınmaktadır.

Yüz gerdirme ameliyatından iki gün sonra banyo yapılabilir. Aşırı sıcak olmamak kaydıyla ılık su ile banyo yapılması gerekir. Bu süreçte saç tararken ya da makyaj yaparken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca ilk 15 günlük süreçte ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra oluşabilecek morluk ve şişlikler ise 20 günden sonra kaybolmaya başlar. İşe dönüş zamanı ise işlemden sonraki 15. gündür.

Yüz Germe Ameliyatının Riski Var mı?

Estetik operasyonları dâhil olmak üzere tüm ameliyatlarda elbette risk bulunmaktadır. Yüz germe ameliyatı da tamamen hastanın talebine göre yapılmaktadır. Uzmanlar isteklerin ne şekilde karşılanabileceğini ve ortaya çıkabilecek olan riskleri, ameliyattan önce hastalarıyla paylaşır. İşlem sonrasında yağ dokusu kaybı, kanama, enfeksiyon ve sıvı birikimi gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle riski en az olan ameliyat yöntemine başvurmak daha önemlidir.

Yüz bölgesinin kısa sürede kanlanan bir bölge olması, enfeksiyonları beraberinde getirebilir. Bu yüzden operasyon öncesi ve sonrasında koruyucu ilaçların cerrah tarafından uygulanıyor olması önemlidir. Aynı şekilde kanama durumu da yaşanabilir. Özellikle de yüksek tansiyonu olan hastalarda kanama riskinin olduğu unutulmalıdır. Deri altında yaşanacak kanamalar, kötü iz kalmasına neden olabileceği gibi iyileşme sürecini de yavaşlatacaktır. Bunlar dışında yüz germe ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sinirlerde hasar
  • Saç kaybı
  • Kilo alımı ve kilo kaybı

Yüz Germe Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yüz gerdirmeden sonra ilaç kullanılıyor mu?

Cerrahın tavsiyesine göre hafif ağrıları azaltmak için sadece ağrı kesiciler kullanılmaktadır.

Ameliyat kalıcı sonuçlar doğuruyor mu?

Bu işlemin sonuçları kalıcıdır. Fakat gençleşme amacıyla başvurulan operasyon sonrasında cildin doğal yaşlanma süreci devam eder. Bu yüzden yüz görünümü de yaşın ilerlemesiyle değişir.

Yüz estetiğinde doğal sonuçlar söz konusu mu?

Operasyondan sonra yüzün doğal görünümü bozulmaz. Ayrıca ameliyattan sonra mimik kaybı veya donuk yüz ifadesi gibi durumlar da yaşanmaz.

Ameliyattan sonra cilt bakımı nasıl olmalı?

İlk 7 günlük süreçte ödem ve cerrahi travmalar olabileceği için cildin tekrar yıpranmaması adına 15 gün sonra cilt temizleme solüsyonları kullanılabilir. Ayrıca banyo yapacak olan hastalar ılık su tercih etmelidir. Sabun ve şampuanlar ise pH dengeli olmalıdır.

Şişlik ve morluklar nasıl azaltılır?

Hastaların cilt yapısına göre oluşabilen morluk ve şişlikler, birinci hafta itibarıyla azalacaktır. Ancak boyun bölgesinde sarkıklık olan hastalarda bu süreç biraz daha uzun olabilir. Bu nedenle cerrahın tavsiyesi dışına çıkılarak farklı uygulamalara başvurulmamalıdır.

Yüz gerdirmeden sonra ne zaman spora başlanabilir?

Operasyondan sonraki ilk 1 ay cildin iyileşme süreci açısından çok önemlidir. Bu nedenle 4 haftalık süreçte her türlü spor aktivitelerinden uzak durulması gerekir. Aksi halde morluk ve şişlikler oluşur. Ancak cerrahlar hastalara hafif tempolu yürüyüş yapma onayı verebilir.