Meme Dikleştirme Estetiği

Meme Dikleştirme

Göğüslerde deformasyon ve sarkma gibi durumlar kadınları oldukça rahatsız eder. Özellikle de dokusunda yeteri kadar kas içermeyen göğüsler aynı zamanda doğum, sık kilo alıp verme, yer çekimi ve emzirme gibi faktörlerden ötürü zamanla dik görünümünü kaybeder. Bu tür durumlarda meme dikleştirme estetiği yapılarak estetik açıdan daha güzel bir görünüme sahip olunabilir.

Memeler yaşa bağlı olarak yer çekiminin de etkisiyle zamanla elastikiyetini kaybetmektedir. Bu durum sarkmalara neden olur. Sarkan memeler ameliyat dışı yöntemlerle dikleştirilmeye çalışılsa da bu durum kalıcı olmaz. Kadınlar bu süreçte göğüslerine bakarak bu operasyona ihtiyacı olup olmadığını da anlayabilir. Meme uçları, eğer meme katlantı çizgisinin üstünde ise sorun yoktur. Bu durumun tam tersinin yaşanması halinde meme sarkıklığından söz edilebilir.

Meme Dikleştirme Estetiği

Göğüs dikleştirme operasyonu, vücut ölçüsüyle uyumlu olan memelerin elde edilmesi amacıyla yapılır. Bu kapsamda meme dikleştirme ameliyatı oldukça güzel sonuçlar verir.

Sadece uzman plastik cerrahlar tarafından uygulanan bu operasyonda ilk olarak göğüslerin yapısı ve şekli incelenir. Daha sonra memelerdeki fark tespit edilir. Eğer asimetri sorunu var ise gerekli tetkikler yapılarak ameliyat kararı alınabilir.

Normal şartlarda kadınların her iki göğsü birbirinden farklıdır. Ancak sarkıklık oranının net olarak tespit edilmesi için meme alt çizgisi üzerinden kontrol yapılır. Meme çizgisinden meme başının ne kadar aşağıda olduğu belirlendikten sonra hastalara bilgi verilir.

Meme Sarkmasının Nedenleri

Göğüs sarkması en çok yaş faktörüyle ilgilidir. Yaşın ilerlemesi aynı zamanda hormonal değişimlere neden olduğu içi meme dokusunda da azalmaya sebep olur. Göğüsler bu değişimlerle beraber zamanla boşalmaya başlar. Sonuç olarak sarkma durumları ortaya çıkar.

Emzirme dönemi ve gebelik süreci de memelerin sarkmasında etkilidir. Çünkü göğüslerdeki süt kanallarının dolduktan sonra boşalması, göğüslerde deforme yaşanmasına sebep olur. Elbette yer çekimi de bu süreci etkiler. Doğal etkilerden olan yer çekimi, zamanla göğüslerin aşağı doğru sarkmasına sebebiyet verir.

Bazı kadınların erken yaşta meme sarkmasıyla karşılaştığı bilinmektedir. Bunun asıl nedeni genetik faktörlerdir. Göğüsleri taşıyan ve dik durmasını sağlayan dokuların zayıflaması da erken yaşta göğüs sarkmasını tetiklemektedir.

Memedeki Sarkmanın Derecesi Önemli mi?

Göğüslerdeki sarkmalar sınıflandırılmıştır. Genel olarak meme başı, meme alt çizgisinin daha aşağısında bulunuyorsa ya da meme altı kıvrımının hizasında ise göğüste sarkma var demektir. Mevcut sarkıklığın göğüs altı çizgisinde ya da yakınında ise birinci dereceden sarkma vardır. Buna aynı zamanda hafif sarkma adı verilir. Böyle bir sarkmada areola çevresinden bir doku alınır ve meme dikleştirme işlemine başlanır.

Meme başının, meme altı çizgisinden 1 veya 3 cm aşağıda olması, ikinci dereceden yani orta sarkıklığın habercisidir. Bu tür durumlarda da fazla deri çıkarılır ve göğüs dikleştirme estetiği yapılır. Ayrıca areola çevresine bir kesi atılacağı için göğüs altına doğru inen bir kesi de atılmaktadır. Son olarak meme ucunun meme altı çizgisinden 3 cm aşağıda olması durumunda ileri derece sarkmanın olduğu anlaşılır.

Üçüncü dereceden meme sarkmasında ters ‘T’ şeklinde mastopeksi uygulanır. Meme altında da yatay bir izin kalmasına neden olan bu işlem sonrasında meme sarkıklığı giderilebilmektedir. Genelde yuvarlak bir koni şekli verilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Hazırlık Süreci

Her estetik operasyondan önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Ayrıca cerrahlar bu süreçte hastaya beklentilerini de sormak durumundadır. İşlemden önce ailede kanser ve buna benzer hastalıkların olup olmadığı araştırılır. Hastaların ilaç kullanımları, alkol ve sigara alışkanlıkları ve sistemik bir hastalığın olup olmadığına da bakılır. Hastalar da meme dikleştirme ameliyatı öncesinde cerraha işlemden önceki ve sonraki süreci mutlaka danışmalıdır. Genelde lokal anestezi yöntemiyle yapılan bu ameliyat ortalama 2 saat sürmektedir.

Göğüslerin muayenesi yapılırken ilk olarak sarkıklık miktarına bakılır. Ayrıca memelerin büyüklüğü de bu süreçte kontrol edilir. Tüm bu durumlar dikkate alınarak dikleştirme işleminde kullanılacak olan teknik belirlenir. Göğüslerdeki sarkma oranının fazla olması, işlemden sonra memelerde kalacak olan izin fazla olması demektir. Bu nedenle kesi izlerini sorun yapmayacak kişilerin göğüs dikleştirme estetiğine başvurması gerekir.

Sarkıklık ve gevşeklik oranı hafif dereceli göğüslerde, meme çevresindeki halkadan fazlalık olan kısım çıkarılır. Daha sonra meme başı da olması gereken yere alınır. Bu süreçte meme başı çevresinde halka şeklinde iz kalır.

Sarkıklık ve gevşeklik seviyesi orta ve ileri derecede olan göğüslerde ise meme başındaki fazlalık deri halka şeklinde kesilir ve çıkarılır. Alt kısımdan da meme dokusu toparlanır. Daha sonra kesi yerleri kapatılır. Bu işlemde meme başında iz kalmaktadır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme ve göğüs dikleştirme ameliyatında sarkık olan dokunun yeniden şekillendirilmesi amaçlanır. Bu süreçte fazlalık olan deri çıkarılır ve meme ucu da olması gereken bölgeye taşınır. Genel anestezi altında da uygulanan bu işlem ortalama 2 saat sürmektedir. Sarkıklığın derecesine göre farklı tetkiklerden de yararlanılabilir.

Operasyondan sonra memede iz kalır. Ayrıca meme ucunda bulunan ve areola olarak adlandırılan renkli alan etrafına kesi atılabilir. Ya da bu kesiye başvurmadan meme ucundan aşağı doğru kesiler uzatılabilir. Gevşemiş ve sarkmış olan göğüslere tek başına protez uygulanması, göğüslerde yeteri kadar dikleştirmeyi sağlamadığı için deri fazlalıkları alınarak meme dikleştirme yapılabilmektedir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra gövde kısmına bandaj sarılmaktadır. Ayrıca hastalara korse giydirilmektedir. Anestezi etkisinden sonra hafif ağrılar hissedilebilir. Ancak bu ağrıları dindirmek amacıyla cerrah tarafından ağrı kesici ilaçlar yazılır. Öte yandan meme dokusunda sertleşme, uyuşukluk, morarma ve buna benzer durumların yaşanabileceği de unutulmamalıdır. Ancak birkaç hafta sonra bu durumların tamamı ortadan kalkacaktır.

Genelde rahat geçen göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında protez bırakılan hastalarda, kol hareketlerinde birkaç gün kısıtlanma olabilir. Ayrıca pansuman sürecinde sporcu sütyeni kullanılmaktadır. 2 ay kadar kullanılan sporcu sütyeninden sonra hasta normal sütyenler kullanabilir. Kesi bölgesine atılan dikişler ise 15. gün alınmaktadır. Hastalar doktorun izniyle beraber 1 hafta sonra işe dönebilir. Ayrıca 3 ay herhangi bir ağır spor aktivitesi yapılmamalıdır. Ek olarak gebelik ve emzirme gibi durumların yaşanmasında da sarkıklar tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle ameliyattan önce ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşmanız önemlidir.

Ameliyat sonrasındaki ilk hafta gözlemlenen değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  • Meme dikleştirme estetiğinden sonraki gün ayağa kalkıp dolaşılabilir.
  • Üçüncü günden sonra daha rahat hareket edilebilir.
  • Ağırlık kaldırmak, aşırı eğilmek ya da gerinmek gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Göğüs bölgesine bir süre baskı uygulanmamalıdır.
  • Ameliyattan sonra takılan drenler, ikinci gün çıkarılmaktadır.

İlk 3 gün memelerde sertlik ve ağrı hissedilebilir. Tamamen geçici olan bu süreç, doktor kontrolüyle beraber ortadan kaldırılacaktır.

İşlemden sonraki 2. ve 6. hafta arasında aşırı aktivitelerden uzak durmak kaydıyla gündelik yaşama dönülebilir. Ayrıca ilk 3 hafta memelerin dikkatli bir şekilde korunması gerekir. Buna ek olarak ameliyattan sonraki ilk 15 gün cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Yine 15 güne kadar meme dokusunu destekleyen sporcu sütyeni kullanılmalıdır. Meme ucunda yaşanabilecek his kayıpları da ilk hafta sonunda eski halini alacaktır.

Meme Dikleştirme Ameliyat Karnesi

Operasyon Süresi 1 - 1,5 Saat
Operasyon Yeri Hastane
Anestezi Türü Genel
Ağrı Sızı Az veya Hiç
İşe Başlama 4-7 Gün
İlk Banyo 4 Gün
Tam İyileşme 1 Ay
Tekrar Gerektirir mi Hayır
Spor Kardiyo 30 Gün
İz Kalır Mı Hayır
Yaş Sınırı 18
Dikiş Alımı 4 Gün Sonra
Şişlik Morarma 3 Gün
Hastane de Kalma 1 Gün
Açık / Kapalı Teknik Doktora Bağlı
Operasyon Karnesi

Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatın süresi genelde 2 saattir. Aynı gün taburcu olunabilmekle beraber 1 gece istirahat edilebilir. Ameliyattan sonraki ağrı sürecine bakıldığında ise ilk birkaç gün hafif sızlama hissedilmektedir. Aynı şekilde ilk günlerde kol hareketlerinde de ufak ağrılar yaşamaktadır. Genelde ağrı kesiciler ile bu ağrılar sona erdirilebilir. 5 ile 10 gün arasında morarma ve şişme görülebileceğinden panik yapılmamalıdır.

Meme dikleştirme ameliyatı sonrasında takılan drenler, işlemden sonraki gün çıkarılmaktadır. Pansuman da 4. günde hastadan alınır. Yaklaşık 1 ay sporcu sütyeninin kullanılması gerekir. 10. günde dikişler alınmaya başlanır ve ilk hafta sonrasında hastalar işine geri dönebilir. Bu süreçte araç kullanmak isteyen hastalar da 4. günün sonunda kısıtlı hareketlerle araba sürebilir. Hastanın tam olarak spora başlama zamanı da 4 haftanın sonundadır.

Meme Dikleştirme Sonrasında Gündelik Yaşam

Hastaların ağır işlerde çalışması halinde 3 ay kadar istirahat edilmelidir. Buna ek olarak göğüs dikleştirme ameliyatı sonucu hastalar için kalıcı olmayabilir. Ancak göğüsler yakalanan formu uzun süre koruyabilmektedir. Fakat yaşın ilerlemesi başta olmak üzere emzirme, kilo alıp verme, gebelik ve yer çekimi nedeniyle dikleştirme operasyonundan sonra yeniden sarkmalar meydana gelebilir. Tüm bu süreçler, operasyonun uzun süreli etkisini koruyamadığını göstermektedir. Yine de yukarıda sıralanan faktörler ne kadar geç yaşanırsa, işlemin sonuçları da o kadar kalıcı olacaktır.

Meme Dikleştirme Ameliyatının Komplikasyonları

Günümüzdeki her operasyondan sonra bazı komplikasyonlar gelişebilir. Elbette estetik operasyonlar genelde başarılıdır ancak bazı riskleri beraberinde getirir. Cerrahlar oluşabilecek kanama ve enfeksiyon durumlarında mutlaka bilgilendirilmelidir. Yapılacak müdahaleler ile sorunlar kontrol altına alınabilir. Bunlarla beraber meme dikleştirme ameliyatı komplikasyonları; geç yara iyileşmesi, göğüslerde sertlik, emzirme sorunları, alerjik durumlar ve asimetri gibi sorunları beraberinde getirebilir.

Emzirme Riski:

İşlemden sonra süt kanallarının zarar görmemesi, bayanlarda emzirme sorununa neden olmaz. Sarkıklık durumu yüksek olan göğüslerde meme başı yer değiştireceği için süt kanalları bu durumdan etkilenebilir. Haliyle emzirme riski de ortaya çıkabilir.

Göğüs Hastalıkları:

Ameliyat süreciyle herhangi bir ilgisi olmayan meme hastalıklarıyla beraber meme kanseri oluşma riski de vardır. Bu nedenle hastaların düzenli bir şekilde göğüs kontrolünü yaptırması her zaman önemlidir. Ayrıca meme dikleştirme estetiği herhangi bir kanser riski taşımamaktadır. Ancak genetik faktörlerden kaynaklı ailesinde göğüs kanseri olan bir bireyin bu tür kontrolleri zamanında yaptırmasında yarar var.

Alerjik Durumlar:

Meme dikleştirmenin ardından kullanılan dikiş malzemeleri, flaster ve pomat gibi ürünlerden dolayı bazı hastalarda alerjik durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Yaraların Geç İyileşmesi:

Ameliyatlı hastaların meme başında veya göğüs derisindeki yaraların geç iyileşmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu yüzden pansuman sürecinde hastanın ihtiyacı olan tüm işlemler yapılmalıdır. Ayrıca aşırı sigara tüketimi de yaraların geç iyileşmesinde etkilidir. Sigara tüketimi ameliyat sürecinden önceki 15 güne kadar bırakılmalıdır.

Göğüslerde Sertlik:

Göğüs içinde yer alan yağ nekrozu nedeniyle meydana gelen sertlikten dolayı memelerde sertlik oluşabilir.

Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında enfeksiyon ve kanama riski de bulunmaktadır. Ciddi bir kanamanın ortaya çıkma olasılığı elbette azdır. Bu kanamalar genelde memenin bir köşesinde biriken kanlarla ortaya çıkmaktadır. Cerrahlar bu tür durumlarda kanamayı durdurmak için yeniden ameliyathaneyi kullanabilir. İşlemden yaklaşık 5 gün sonra meme çevresinde tek taraflı bir şişlik yaşanıyorsa, bu durum enfeksiyon habercisidir. Söz konusu enfeksiyonun temizlenmesi gerektiğinden, hastalara antibiyotik reçete edilmektedir.

Enfeksiyon ve kanama riskiyle beraber cilt kaybı da görülebilmektedir. Nadir olan bu komplikasyon, işlem sonrasında görülmektedir. Göğüs derisinin siyah bir renge dönüşmesi ve uzun süre pansuman gerektirmesi, cilt kaybının varlığını gösterebilir. Ayrıca ölü cildin bu süreçte hızlı bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Tüm bu süreçlerin aslında ameliyattan sonraki ilk 1 hafta içinde gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.

Meme Dikleştirme Ameliyatından Sonra Tekrar Sarkma Olur mu?

Ameliyatın ardından meydana gelebilecek kilo değişimleri ile beraber gebelik durumları sarkmaları beraberinde getirebilir. Bu nedenle meme kaldırma işleminin genelde çocuk yapmayı planlamayan ve vücut ağırlığı dengeli olanların yapmasında yarar var.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrasındaki İzler Kalıcı mı?

İşlem sonrasında yalnızca meme protezi kullanılan hastalarda, göğüs altında 3,5 santimetrelik küçük bir iz kalacaktır. Bu iz memenin altında kalacağı için hastaları genelde rahatsız etmeyecektir. Ancak göğüslerden deri alınacak olan hastaların meme başında T, L ya da I şeklinde iz kalmaktadır. Ayrıca göğüs başından aşağıya doğru inecek olan dik çizgilerin kısa sürede iyileştiği bilinir. Meme altındaki izler ise yandan ya da önden bakıldığında hemen fark edilmeyebilir.

Meme Dikleştirme ile Hangi Sorunlar Düzeltilemez?

Göğüs dikleştirme işleminde göğüslerin büyüklüğü değiştirilemez. Bununla beraber yuvarlak olan meme üst kısmında da ciddi değişiklikler yapılamaz. Ancak göğüslerin yuvarlak hatlara sahip olmasını isteyenler, operasyon öncesi cerrahlarla detaylı bir şekilde görüşmelidir. Bu görüşme sonrasında meme küçültme ya da meme büyütme operasyonlarından yararlanılacaktır. Ek olarak hastaların doku ve cilt kalitesi, meme dikleştirme sırasında değiştirilemez. Ameliyatın tek amacı, göğüslerin daha dik görünmesini sağlamaktır. Esnek cilde sahip olan hastalarda bir süre sonra yeniden sarkma olabileceği için uzun vadeli kalıcılık söz konusu olmayabilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Meme dikleştirmede hangi anestezi kullanılır?

Bu operasyonda hastaya genel anestezi uygulanmaktadır. Sağlıklı bir meme dikleştirme operasyonu için doktorun işlemden önceki tüm tavsiyelerine dikkat edilmelidir.

Meme dikleştirme ameliyatına hazırlık süreci nasıl olmalı?

Eğer hasta 40 yaşının altında ise meme ultrasonografisi talep edilir. 40 yaş ve üzerinde olması halinde mamografi istenir. İşlemin yapılacağı gün hastanın kliniğe refakatçi ile gelmesi tavsiye edilir.

Bu ameliyat ile göğüsteki çatlaklar geçer mi?

Meme üstündeki ve meme başının çevresindeki çatlaklar bu operasyon ile giderilememektedir.

Göğüs dikleştirme sonrasında dikiş nasıl görünür?

Göğüs dikleştirme operasyonları farklı tekniklerle yapılmaktadır. Bu kapsamda işlemde sadece silikon protez kullanılmış ise 3,5 cm’ye kadar kesi atılmaktadır. Ancak bu kesi göğüs altında kaldığından dolayı hastayı rahatsız etmeyecektir.

Meme dikleştirmeden sonra ne zaman iyileşme sağlanır?

İşlemden sonra kesi bölgesinde hafif derecede ağrı hissedilebilir. Beklenen bir durum olan hafif ağrılar, ağrı kesicilerle anında kesilmektedir. Ayrıca hastanın birkaç hafta kadar spor yapmaması gerekir. Kolların da ağır aktivitelerde kullanılmamasında yarar var. Tüm bu süreçler iyileşme zamanını hızlandıracaktır.

Meme dikleştirme estetiği kimlere yapılır?

Bu ameliyat hormonal ve genetik sebepler başta olmak üzere gebelik ya da aşırı kilo alıp vermeden kaynaklı meme sarkıklığı olan kişilere yapılmaktadır.

Göğüs dikleştirmeden sonra gündelik yaşama ne zaman dönülür?

Göğüs dikleştirme operasyonundan çıkan hastalar genelde 1 hafta sonra gündelik yaşamına geri dönebilir. Ama ağır spor yapan ya da ağır bir işte çalışan hastaların minimum 3 ay kadar beklemesi gerekir. Çünkü bu süreçte bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Meme dikleştirme ameliyatı kimler için uygundur?

Bu ameliyat için öncelikle 18 yaşından büyük olmak gerekir. Ayrıca göğüsleri sarkık olan ve bu durumdan kaygılanan hastalar için uygundur.