Meme Başı Çöküklüğü

Meme Başı Çöküklüğü

Meme başı çöküklüğü, kadınlar için estetik kaygılara yol açar ve işlevsel olarak birçok sorunun ortaya çıkmasına da neden olur. Bunların yanı sıra psikolojik olarak kadınların rahatsızlık duyduğu durumlar arasında yer alan meme başı çöküklüğü sorununa oldukça kısa süren bir göğüs estetiği operasyonu ile çözüm bulunabilmektedir.

Kendisine duyduğu güveni zedeleyebilecek olan bu probleme sahip kadınlar ameliyat edilebilmektedir. Kısa süre içerisinde kalıcı sonuçlar sunan ameliyat ile oluşabilecek psikolojik ve fizyolojik sorunlar önlenebilir. Özellikle hamile kalmayı düşünen kadınlar emzirmede yaşanacak sorunları önlemek nedeniyle meme başı çöküklüğü ameliyatına başvurabilmektedir.

Meme Başı Çöküklüğü Operasyonu Nasıl Gerçekleşir?

Oldukça kısa süre içerisinde gerçekleşen operasyon ameliyat esnasında kişi herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Meme başı çöküklüğü kadın için süt kanallarının kısalığından kaynaklanması sebebiyle ilk olarak kanalların hareket alanı geniş olmaktadır.

Süt kanallarının bir bölgede kıvrılmış veya toparlanmış olması sonucunda görülen meme başı çöküklüğü durumunda bu nedenle ilk olarak süt kanallarına alan açılmaktadır. Rahatlayan süt kanallarında meme başı normal şartlarda olması gereken hale gelir. Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için hastalar ameliyat esnasında herhangi bir ağrı duymazlar.

Ameliyat sonrasında oluşacak olan ağrılar ise ağrı kesiciler ile dindirilebilecek seviyede olur. Hastalar herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır. Yan etkinin görülmesi kişiyi olumsuz olarak etkilemektedir. Yarım saat kadar kısa süre içerisinde gerçekleşen ameliyat sonrası kişinin aynı gün taburcu edilmesi mümkün olmaktadır. Ameliyat sonrası hasta göğüs bölgesini darbe ve travmalara karşı korumaya özen göstermelidir.

Meme Başı Çöküklüğü Neden Olur?

Meme başı çöküklüğüne sahip olan kadın ilk olarak bu rahatsızlığın hastalık olarak görülüp görülmediği konusunda tespit edilmesi gerekmektedir. Bu durumun bazı hastalarda enfeksiyon ve kanser sonucunda görülebildiği bilinmektedir. Herhangi bir hastalıktan kaynaklanan meme başı çöküklüğünde ilk olarak hastalığın tedavisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi meme başı çöküklüğü ameliyatı öncesinde de hastaların sigara kullanımını bırakmaları daha doğru olacaktır. Ameliyat öncesinde hastaların kullandıkları herhangi bir ilaç bulunuyorsa ameliyatı gerçekleştirecek olan doktora bildirmesi gerekmektedir. Bununla beraber hastaların varsa daha önce geçirmiş oldukları operasyonlar hakkındaki bilgileri de doktor ile paylaşmaları ve ameliyatın riskleri hakkında bilgi almaları gerekir.

Meme Başı Çöküklüğü Kimlerde Görülür?

Meme başı çöküklüğü hem kadın hem de erkeklerde görülebilir. Kadınların ortalama %10’unda bu sorunun yaşandığı bilinmektedir. Bu nedenle düzenli olarak kontrollerin yaptırılması oldukça önemlidir.

Meme Başı Çöküklüğü Ne Zaman Teşhis Edilir?

Meme başı çöküklüğü genetik etkenler nedeniyle doğuştan geliyorsa genel olarak memelerin gelişme gösterdiği ergenlik dönemlerinde fark edilmektedir. Bu durumda yaşanacak sorunların aşılması adına uzman doktorlar tarafından mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Sonradan gelişen meme başı çöküklüğü, emzirme döneminden sonra meme travması sonrasında memelerde sarkma ve fazla kilo verme sonucunda yaşanan meme dokusundaki iltihaplanma enfeksiyon sonrasında fark edilmektedir. Bu tür meme başı çöküklüğü farklı derecelerde olur.

Kadınlarda fonksiyonel ve ruhsal sorunlar dışında estetik olarak da bir sorun teşkil ederler. Çökük meme başı nedeniyle hem süt akımı engellenmekte hem de bebek meme başını tutamamaktadır. Bu durumda ise emzirme işlemi gerçekleşememektedir.

Meme Başı Çöküklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Cerrahi olarak tedavi edilen meme başı çöküklüğü kadınlar için büyük problemler oluşturmaktadır. Fakat bu sorunu çözmek adına seviyelerine göre dış tedavi seçenekleri de uygulanabilmektedir.

Meme başı çöküklüğü tedavisinde çöküklüğün derecesine uygun yöntemler uygulanmaktadır. Meme dışındaki kahverengi bölgede bası yapacak medikal malzemeler meme ucu ve etrafının uyarılması, özel pompaların kullanılması özellikle hafif ve orta şiddetteki çökük meme başı için yararlı olabilmektedir.

Fakat ciddi meme ucu çöküklüğü bulunuyorsa hastanın cerrahi olarak tedavisi yapılmaktadır. Cerrahi tedavide meme ucunun bağlarının kesilmesi, meme başının altına geçici ya da kalıcı destek yerleştirilmesi gibi yaklaşımlar uygulanabilmektedir.

Aynı zamanda kullanılan yöntemler süt kanallarının korunması ya da süt kanallarının iptal edilmesi şeklinde uygulanabilmektedir. Bu durumda kadın, bebek sahibi olmak isterken bebeğini emzirme isteğine göre yönlendirilmektedir. Bu ameliyatlar genel olarak 1 saat içerisinde tamamlanmaktadır.

Meme Başı Çöküklüğünde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Meme başı çöküklüğü aniden hızlı bir şekilde ortaya çıkıyorsa bunun kesinlikle araştırılması gerekmektedir. Kadında doğum nedeniyle, yani yapısal olarak bir sorun bulunuyorsa bebeğini emzirme konusunda bir uzman desteği alınmalıdır.

Uygun yöntemlerin kullanılmasıyla emzirme işlemi yapılabilmektedir. Süt verme işlemini daha kolay yapabilmek için bebeğin meme ucuyla beraber kahverengi bölgeyi de emmesi sağlanabilmektedir.

Meme başı çöküklüğü olanların bu bölgeyi temiz tutması önem taşımaktadır. Düzenli olarak meme başı sabunlu ve ılık suyla temizlenmelidir. Bölgede hijyen sorunu olursa enfeksiyon riski doğurabilir.

Meme Ucu Çöküklüğü Hangi Seviyelerde Görünür?

Meme başı çöküklüğü üç seviyede görülmekte ve bunlardan ilki hafif seviyede olan çöküklüktür. Meme başı çöküklüğünün kadın için meme başına uygulanan masaj ve baskı ile ucun dışarı çıkması yeterli olmaktadır. Bu kişilerde meme ucunun kendiliğinden ortaya çıkması durumu oldukça kolay gerçekleşir. Bu nedenle bu kişiler emzirme sorunu yaşamazlar.

Orta seviyede meme ucu çöküklüğünde ise hafif zorlama ile meme ucunun ortaya çıktığı söylenmektedir. Meme ucu çevresine yapılan baskı sonucunda meme ucu dışarı çıkar fakat kalıcı sonuçlar elde edilmez. Bu nedenle kişiler sıklıkla cerrahi operasyonla başarılı bir sonuç elde etmek isterler.

İleri seviyede çöküklükte ise herhangi bir baskı ya da masajla meme ucunun neredeyse dışarı hiç çıkmaması durumunda kişilerin ileri seviyede çöküklüğe sahip olduğu bilinmektedir. Bu kişilerin mutlaka ameliyat olması gerekmektedir.

Meme Başı Çöküklüğü Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her operasyonda olduğu gibi meme başı ameliyatında da birtakım risklerin bulunduğu unutulmamalıdır. Hasta doktor tarafından muayene edilerek ameliyata uygunluğuna karar verilmesi sonrası bu risklerin mutlaka kadın için taşındığı açıklanmalıdır.

Meme başı ameliyatının riskleri arasında memede geçici his kaybının oluşması süt kanallarının zedelenmesi gibi durumlar yer almaktadır. Bu riskler ameliyatın bir uzman tarafından donanımlı olarak sağlık kuruluşlarında gerçekleştiğinde çok nadir görülmektedir.

Fakat yine de hastanın bu bilgileri bilmesi gerekmektedir. Direkt olarak süt kanallarının zedelenmesi durumu olabileceği için hamile kalmayı planlayan kadınlara doğum ve emzirme süreci sonrası ameliyatın gerçekleşmesi daha doğru olacaktır. Ancak kişiler emzirmede kolaylık sağlamasından dolayı hamilelik öncesi bu tür ameliyatları tercih etmektedir. Bu durum tamamen hastanın kendi tercihine bağlı olmaktadır.

Nadir de olsa görülecek olan risklerin bilincinde olarak hastaya ameliyatın uygulanmasında herhangi bir sıkıntı olmamaktadır. Meme başında hissizlik görülmesi durumu direkt olarak kişinin metabolizması ve vücut yapısı ile ilgili olmaktadır. Bu durum çok az görülmekte ve kişinin yaşantısını neredeyse hiç etkilememektedir. Geçici olması nedeniyle kişilerin tedirgin olmasına ya da ekstra bir tedavi yöntemine başvurmasına gerek kalmamaktadır.

Meme Ucu Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Tam olarak yarım saat gibi bir süre sonrası herhangi bir problem yaşanmadan sıkıntısız başarılı bir sonuç elde edebilmesi adına kadın için de bir takım unsurların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ortalama bir hafta iyileşme süreci olan ameliyat sonrası kişiler için dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında hasta ameliyat sonrası ilk ay güç gerektiren fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekmektedir.

Özellikle meme ucunun hijyenik tutulması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında görülecek olan izler kalıcı olmayacağı için kişinin doktora danışmadan herhangi bir ilaç ya da krem kullanmaktan kaçınmalıdır. Ameliyat esnasında uygulanacak olan dikişlerde kendiliğinden eriyen ipler kullanılmasından dolayı herhangi bir dikiş aldırma işlemi uygulanmamaktadır.

Ancak yine de kişi ilk hafta sonrasında uzmanlar tarafından tedavi edilmelidir. Muayene esnasında herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ameliyat sonrasında kişi gündelik yaşantısına bir hafta sonra dönebilecektir. Ancak yine de kişi göğüs bölgesine darbe almamaya dikkat etmelidir. Ameliyat sonrasında doktor tarafından önerilmesi üzerine hastaların düzenli bir halde antibiyotik kullanmaları gerekmektedir. Bu ilaçlar gerekli görülmesi üzere kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Çökük Meme Başı

Kadın sorunları arasında yer alan çökük meme başı bir kısmı ya da tamamı içe doğru gömülü kalarak doğuştan ya da sonradan olabilmektedir. Genel olarak ergenlik döneminde olsa dahi memelerin gelişme döneminde fark edilmektedir. Bu durum hem estetik olarak hem de fonksiyonel olarak psikolojik sorunları beraberinde getirmektedir.

Meme başından salgıların birikimi ve temizlik zorluğu nedeniyle enfeksiyon sorunları ile beraber emzirmede de sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunların en önemli nedeni ise süt kanallarının gelişimindeki yetersizlik olmaktadır. Süt kanallarının meme ucuna açılması halinde bu kısmın içe dönük olması bebeğin meme ucunu almasını zorlaştırarak süt akışına engel olmaktadır. Aynı zamanda fiziki olarak da görünümü etkilemesinden dolayı kadınlar kendilerine olan güvenlerinde sıkıntı yaşamaktadır.

Psikolojik ve cinsel sıkıntıların yaşanmaması adına bu tedavi yöntemi kullanılabilmektedir. Meme ucu çöküklüğü gelişim çağından bugüne bu süt kanallarının oluşmadığının işareti de olmaktadır. Meme başı iki parmak arasında sıkıştırıldığında hiç dışarıya çıkmazsa bu tür bir rahatsızlıktan şüphe duyulmalıdır. Bu hastalarda ameliyat ile sadece görüntü düzeltilebilmektedir. Fakat hastanın bebeğini emzirebilmesi mümkün olmamaktadır. Göğüs ucu çöküklüğünün cerrahi olarak tedavisi yapılmaktadır.

Lokal anestezi altında yapılan ve 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilen ameliyatla içe dönük meme uçlarının düzeltilmesi mümkün olmaktadır. Bu problemi düzeltmek için birçok cerrahi yöntem bulunmaktadır.

Ameliyatta uygulanan tekniklerin birçoğunda meme başını dışa çekebilmek için süt kanallarının kesilmesi gerekmektedir. Kanallar kesilmezse meme ucu tekrar çökmektedir. Çünkü esas sebep süt kanallarının meme başını içeri almasıdır. O nedenle süt kanallarının kesilmesine bağlı olarak ileri dönemler içerisinde emzirme mümkün olamamaktadır.