Göz Kapağı Estetiği
Göz Kapağı Estetiği
Yüzdeki yaşlanma bulgularından bahsederken yüzün bir bütün olarak düşünülmesi gerekir. 30 yaş sonrası alın ve kaşlar aşağı doğru yer değiştirmeye başlar. Bu durumda üst göz kapağı derisinde bollaşma olur. 50 yaş sonrasında ise üst göz kapağı kasları incelerek hem deri bollaşır hem de göz çukurunda yağ yastıkçıkları daha da belirgin olur. Bu doğal süreç aileden alınan genetik özelliklere bağlı olarak kişilerde daha erken de belirebilir.
Alt Ve Üst Göz Kapağında Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Üst göz kapağında yaşlanma belirtileri alında yaşlanma ile ilgili bir durumdur; alt göz kapağı ise yanaklar ile yakından ilişkilidir. Yanakta olan yağ dokusu yer çekiminin de etkisi ile aşağı doğru yer değiştirmeye başlar. Bu durum da alt göz kapağı altında çöküntü ve ağız kenarında gülme çizgilerinin belirmesi ile kendini belli eder.
Alt göz kapağı derisinin incelmesi ile alt göz kapağı çevresinde kazayağı denilen çizgiler oluşmaya başlar. 50 yaş dönemlerinde göz kapağı kaslarının da zayıflaması ile göz küresindeki yağ yastıkları önlerindeki desteği kaybettiklerinde daha belirgin hale gelirler.
Ameliyattan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Ameliyattan bir hafta önce ile aspirin ve benzeri ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Aynı zamanda yeşil çay gibi bitki çaylarının ve E vitamininin kan sulandırıcı etkisi olduğu için bunların da ameliyattan bir hafta önce tüketiminin bırakılması gerekir. Göz tansiyonunun fazla olması, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar göz kapağı estetiği ameliyatlarında riski artıran durumlar arasında yer alır. Bu kronik rahatsızlıklardan birine sahip hastaların doktorları bilgilendirmesi önemli bir konudur.
Üst Göz Kapağı Estetiği Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
Alın ve kaşların muayenesi yapılarak kaşların seviyeleri kontrol edilir. Göz kapak hareketleri değerlendirilerek bir sorun olup olmadığı incelenir ve test edilme işleminden sonra kaş seviyesi aşağıda olan ve alında ince çizgilenme mevcut olan hastalara ameliyat öncesi botox yapılarak üst göz kapakları tekrar değerlendirilir. Göz kapaklarında bolluk varsa ve üst göz kapağında belirgin dolgunluk bulunuyorsa endoskopik kaş kaldırma ve şakak germe işlemlerinin yapılmasına ve ameliyat esnasında üst göz kapaklarının tekrar değerlendirilerek üst göz kapağı estetiği yapılmasına karar verilir.
Üst Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yalnızca üst göz kapağı estetiği yapılacaksa lokal anestezi altında işlem gerçekleştirilebilir. Üst göz kapağı ameliyatı süresi ortalama 1 saat sürer. Çıkarılacak deri ve kas miktarına, ameliyattan önce hasta üzerinde yapılan çizim ile karar verilir. Bunun yanı sıra sıklıkla göz kapağının katlanma çizgisinde gizlenen çizgiler olabilir. Yapılan deri ve kas çıkartılması göz kapağında yeterli gerginlik sağlar. Ancak bazı durumlarda iç ve orta kısımda yer alan yağ yastıkçıkları çok belirgin olabilir. Bu nedenle çok az miktarda cerrahi işlem ile yağ yastıkçıkları da küçültülebilir.
Alt Göz Kapağı Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
Alt göz kapağındaki yaşlanmayı yanaktaki yaşlanma ile beraber değerlendirmek gerekir. Sıklıkla 40’lı yaşlardan sonra yanak dokusunun aşağıya doğru yer değiştirmesinden dolayı endoskopik cerrahi ile yanak dokusunun da yukarı alınması gerekir. Bu durumda işlem sonrasında hâlâ alt göz kapakçığında aynı zamanda alt göz kapağı ve bunun dışında yağ yastıkçıklarında belirginlik bulunuyorsa ise ameliyat esnasında alt göz kapağı estetiğinin de yapılmasına karar verilir.
Alt Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Alt göz kapağı kirpiklerinin hemen altından yapılan kesi ile alt göz kapağı derisi kas ile beraber kaldırılır. Yağ yastıkçıklarında yapılan küçültme işlemi çok nadir yapılan bir işlemdir. Genellikle yağ paketlerinin göz çukuru kenarına yayılmasına ve göz altında oluşan çöküntülerin düzelmesine yardımcı olur. Bu çöküntünün giderilmesinde yanak kaldırılması ve yağ yastıkçıklarının yayılması işlemi yetersiz kalırsa yağ enjeksiyonu işlemi de yapılabilir.
Deri ve kas bolluğu uzaklaştırılma işlemi sonrası kas dokusu göz çukurunun dış duvarında kalır. Bu da yağ yastıkçılarına destek sağlar. Alt göz kapağı estetiği orta yüz germe ameliyatı ile beraber yapıldığında genel anestezi uygulanır.
Alt Göz Kapağı Ameliyatından Sonraki Süreç Nasıldır?
İşlemin tamamlanmasının ardından göz kapaklarının üzerinde bantlar olacaktır. Bunların olması görmeyi engel bir durum oluşturmaz. Göz çevresine işlem sonrası ödemi kontrol etmek amacı ile soğuk uygulama yapılır. Bu önlemlere rağmen göz çevresinde şişlik ve morluklar olabilir. Bu şişlik ve morluklar ilk 2 gün artarak ilerlerken 3. gün itibari itibarıyla azalmaya başlar. Erken dönemde kremler kullanılması morlukların geçmesine yardımcı olur. Özellikle işlem sonrası ilk saatlerde göz kapaklarını örten bantların üzerinde sızıntı ve hafif kanamalar görülebilir. Yorgunluk, öksürme ve hapşırma gibi durumlar bu tür şikâyetleri artırabilir.
İşlem sonrası ilk haftalarda sabahları uyanılması halinde gözlerin şiş olması son derece normal bir durumdur. Gün içinde şişlik giderek azalır ve ilk haftalarda rüzgâr ya da güneşe maruz kalınmasına bağlı olarak gözlerde gerginlik ya da batmanın yanı sıra sulanma da olabilir. Bu durumu önlemek için güneş gözlüğünden yararlanılabilir.
Göz Kapağı Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Göz Kapağı Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?
Üst göz kapağında ilk dönemler iz kalabilmektedir. Fakat daha sonra bu çizgilerde zamanla kaybolmaktadır.
Göz Kapağı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Seyrek olmakla beraber göz kapağı ameliyatı esnasında ya da sonrasında kanama sorunları yaşanabilmektedir.
Ameliyat Esnası Ağrı ya da Acı Duyulur Mu?
Ameliyat esnasında ağrı ya da acı asla hissedilmemektedir. O nedenle gönül rahatlığı ile ameliyata girmek mümkün olmaktadır.
Enfeksiyon Olursa Ne Yapmalı?
Enfeksiyon oluşması halinde sadece antibiyotik tedavisi ile kısa süre içerisinde tedavi olmak mümkündür.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Üst ve alt göz kapağı ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında 2 ya da 3 saat sürmektedir. Önce üst göz kapağı sonra ise alt göz kapağı ameliyat edilir.
Anestezi Geçtikten Sonra Ne Olacak?
Anestezi etkisi geçtikten sonra göz kapağı gergin hissedilebilmektedir. Bu normal olurken doktorlar tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ile bu durum önlenebilmektedir.