Boyun Germe Ameliyatı
Boyun Germe Ameliyatı
Yüz bölgesindeki yaşlanma etkilerinin en önemli nedeni yerçekimidir. Elbette buna bağlı olarak genetik faktörler ve kilo alıp verme gibi durumlar da etkili olabilir. Deri üzerinde başlayan gevşemeler boyun bölgesinden önce alında başlar. Daha sonra aşağıya doğru devam eder ve yüz ifadesinde bozukluklara neden olur.
Boyun bölgesine de bir süre sonra ulaşan gevşeklik durumu nedeniyle boyun germe ameliyatı ya da estetiği gibi uygulamalara başvurulur. Karşıdan bakıldığı zaman yaşlı bir görünüme neden olan şekil bozukluklarından kurtulmak için boyun gerdirme işlemleri günümüzde başarılı bir şekilde uygulanır. Aynı şekilde cerrahi uygulamaları tercih etmeyen kişiler için de iple boyun germe ameliyatı yapılabilir.
Boyun Germe Çeşitleri Nelerdir?
Boyun estetiği, yüz estetiği ile hemen hemen aynı uygulamalarla gerçekleştirilir. Çünkü boyun bölgesi, yüzün devamı niteliğindedir. Bu yüzden yapılacak tüm çalışmalar bütün olarak değerlendirilir. Boyun germe ameliyatı uygulamalarında aşağıdaki alternatiflere başvurulabilir:
- Ameliyatsız örümcek ağı estetiği
- Cerrahi boyun germe işlemi
- Ultherapy
- PRP ve Secret uygulamaları
- Hyaluronik asit içerikli mezoterapi
Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağına cerrah tarafından karar verilir. Ayrıca hastanın talep ve doku durumu da incelendikten sonra daha sağlıklı karar verilerek işlemlere başlanır.
Çene Altı Boyun Germe:
Submental boyun gerdirme olarak da bilinen bu yöntem, sarkıklık durumu aşırı olmayan hastalarda tercih edilir. Ayrıca boyun bölgesindeki ideal konturun sağlanmasında oldukça etkilidir.
Liposuction:
Boyun bölgesindeki yağların çıkarılması için liposuction yöntemi tercih edilir.
Kısa İzli Boyun Germe:
Yüz germe operasyonuna ihtiyacı olan hastalarda boyun germe ile beraber kullanılır. Tek seanslık operasyonla tamamlanır.
Örümcek Ağı ile Boyun Germe
Ameliyatsız yüz germe operasyonunda kullanılan örümcek ağı, yaşa bağlı olarak ilerleyen kırışıklıklar için tercih edilir. Aynı zamanda boyun germe uygulaması olarak da kullanılır. Yüz bölgesindeki ince çizgilerle beraber gıdı sarkmalarında tercih edilen bu işlem ameliyatsız estetik teknikleri arasındadır.
Cerrahi operasyonda kullanılan iplerin cilt altına yerleştirilmesiyle uygulanan örümcek ağı yönteminde, ince uçlu iğnelerden faydalanılır. Herhangi bir yan etkisi olmayan medikal ipler, örümcek ağı gibi sarkık bölgelere işlenir. Bu ipler, kolajen üretilmesini desteklediği için vücudun kısa sürede reaksiyon vermesini sağlar. Cildi canlandıran bu yöntemde boyun germe ameliyatı yapılabileceği gibi iple yüz germe ve iple yüz asma gibi işlemlerde gerçekleştirilir.
Örümcek Ağı Estetiği Kimlere Yapılır?
Örümcek ağı estetiği, öncelikle yüz bölgesinde kırışıklık sorunu olan ve sarkma yaşayan hastaların yanı sıra ağız ve dudak çevresinde form kaybı yaşayan kişilerde tercih edilir. Ayrıca alt göz kapağı ve çevresinde kırışıklık oluşan hastaların da genel tercihleri arasındadır. Buna ek olarak gıdı belirginliği ve çene altı çizgisinin ortadan kaldırılması için de tercih edilir. Örümcek ağı estetiğinin avantajları ise şu şekildedir:
- Tekrarlanabilir bir işlemdir.
- Uygulama sırasında acı hissi yaşanmaz.
- Kesi atılmadan yapıldığı için iz bırakmaz.
- Kısa sürede uygulanabilir.
- İşlemde zaman içinde eriyen medikal ipler kullanılır.
- Kırışıklıklar ve ince çizgiler üzerinde etkilidir.
- Risksiz, yan etkisi olmayan ve güvenilir bir işlemdir.
- Örümcek ağı estetiği cildin kolajen üretimini destekler.
Örümcek Ağı Estetiği Sonrasında Yapılması Gerekenler
Operasyondan sonra boyun bölgesine pansuman ya da bandaj uygulanmaz. Ancak meydana gelebilecek şişlikleri önlemek için cerrah tarafından buz kompresi tavsiye edilebilir. Ayrıca estetik işlemi sonrasında hijyenik olan makyaj malzemeleri kullanılabilir. Her estetik uygulamasında olduğu gibi bu işlemin ardından cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumanız gerekir.
Ulthera Boyun Germe Estetiği
Ameliyatsız boyun germe uygulamalarından olan Ulthera, sadece boyun gerdirme için değil, kaş kaldırma ve yüz germe için de kullanılır. Deri altına 3 mm kadar ulaşabilen bir cihaz ile ses dalgaları gönderilerek yapılan bu işlem, kolajen üretimine katkıda bulunur. Ciltte hasara neden olmamakla beraber görüntüleme sürecinde ultrasondan yararlanılır. Boyun bölgesine gönderilen ses dalgaları sayesinde bağ dokusu yenilenir ve estetik işlemi tamamlanmış olunur. Bu uygulama yaklaşık 1 saatte tamamlanmaktadır.
Askılama Tekniği ile Boyun Germe
Boyun gerdirme işlemlerinde görüldüğü üzere farklı alternatifler geliştirilmiştir. Yeni materyallerin kullanılmasıyla beraber asma tekniği de merak edilmektedir. Ameliyat sırasında kesi uygulanarak bu kesiden özel materyalin içeriye sokulmasıyla başlayan işlemde, dokuların askılanması amacıyla dikene benzeyen çıkıntılardan faydalanılır. Söz konusu çıkıntılar dokuyu tutar ve yukarı doğru çeker. Bu aşamada cerrah tarafından dokular sabitlenir.
Boyun askılama tekniğindeki asıl amaç, zamanla sarkmış olan görünümü ortadan kaldırmaktır. Ancak bu işlem her hasta için uygun değildir. Gıdı altında yağ dokusunun oluşumu gözlemlenmiş ise farklı bir teknikten yararlanılarak boyun germe yapılabilir.
Klasik Boyun Germe Ameliyatı Öncesi
Ameliyattan önce cerrahlar hastalar için bazı tavsiyelerde bulunur. Mutlaka uyulması gereken bu tavsiyeler hem operasyon anında hem de operasyon sonrasında sorunsuz olarak işlemlerin gerçekleşmesini sağlar. Öncelikle kanı sulandıran ve kanamayı artırabilecek aspirin gibi ilaçların kullanımı sonlandırılmalıdır. Ayrıca sigara tüketimi de işlemden 20 gün kadar önce sona ermelidir. Bu tavsiyelere ek olarak cerrahların hastalarla yapacağı görüşmede alternatif talepler yönlendirilebilir. Ek olarak bitkisel ilaç ve çayların kullanımı da 20 gün kadar önce sonlandırılmalıdır.
Klasik Boyun Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Cerrahi boyun germe ameliyatında sürecinde atılacak kesi, kulak arkasından başlar. Daha sonra bu kesi saçlı deriye kadar uzatılır. Yüz germe estetiği sırasında da uygulanan boyun gerdirme işleminde atılan kesiyle beraber cilt ve kaslar birbirinden ayrılır. Daha sonra yukarı doğru gerdirme işlemine başlanır.
Kesi atılan bölgedeki fazla deri dikkatli bir şekilde kesilir ve çıkarılır. Operasyondan sonra bölgeye dikiş atılır. İşlemle beraber boyun bölgesindeki sarkık ve kırışıklıklar giderilmiş olur. Ayrıca çene açısı da daha belirgin bir hale getirilir. Kesi yerinin kulak arkasına doğru olmasından dolayı herhangi bir iz kalması söz konusu değildir.
Çene bölgesinde ya da alt kısmında yağlanma oluşması halinde boyundaki gevşeklikten kaynaklı sarkmalar meydana gelebilir. Bu durum gıdı bölgesindeki bozuklukları da beraberinde getirir. Operasyonun en güzel yanı gıdı bölgesindeki sorunların da giderilebilmesidir. Genelde yağ birikimleri, liposuction uygulamasıyla sorunsuz olarak alınır. Ayrıca boyun kaslarındaki gevşeme de bu sayede ortadan kaldırılır.
Genel anestezi, sedasyon veya lokal anestezi ile yapılan boyun germe ameliyatı yaklaşık olarak 1,5-2 saat sürer. İşlemden sonra hastanın 1 gece istirahat için hastanede kalması gerekir. İşlemden sonra hafif ağrılar olacağı için operasyonun ardından kontrol, pansuman ve takip süreçleri, estetik cerrah tarafından takip edilir.
Boyun gerdirme işleminin yüz germe ile birlikte yapılması halinde ek kesi atılmasına gerek yoktur. Bu süreçte kulağın ön kısmından başlayan ve kulağın arka kısmına kadar uzanan kesi ile ameliyat yapılabilir. Kas dokularının gerginleştirilmesiyle beraber ciltten alınan fazla deri sayesinde boyun gerdirme de tamamlanmış olur.
Klasik Boyun Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyattan sonraki iyileşme süreci genelde 2 ila 3 gün arasındadır. Hastanın operasyondan sonra boyun bölgesinde gerginlik, şişlik, ağrı, morarma ya da uyuşma gibi yan etkiler yaşanabilir. Bu durumlar beklendiği gibi ağrılar da çok hafif olmaktadır.
Boyun bölgesindeki ödem ilk günlerde belirgin olsa da 10. günün ardından azalmaktadır. Fakat şişliğin tamamen ortadan kalması için 6 ay gibi bir süreye ihtiyaç duyulabilir. Elbette hastaların cilt özelliklerine göre bu süre daha kısa olabilir. Boyundaki şişliğin azalması aynı zamanda uyuşukluk ve gerginliğin etkisini ortadan kaldırmaktadır. Hastalar boyun germe ameliyatı sonrasında 3. hafta süreyle sigara tüketmemeli ve güneşin zararlı ışınlarından uzak durmalıdır. Cerrahın tavsiyesine göre koruyucu etkili kremler kullanılabilir.
İyileşme süreciyle beraber hastaların ameliyattan sonraki 5. güne kadar özel bir bandaj kullanması gerekir. Hastanede kalınacak ilk gecede hastaların boyun bölgesine dren takılır. Normal yaşama dönüş süresi ise genelde 7 ile 10 gündür. Ancak boyun gerdirme sonrasında ağır işlerden ve sportif aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Boyun Germe Ameliyatının Riskleri
Günümüzdeki estetik operasyonların az da olsa bazı riskleri bulunmaktadır. Hastanın cilt hassasiyetine bağlı olan bu durumlardan en önemlileri uyuşukluk ve morarma etkisidir. Hassas bir cilde sahip olanlarda 2 hafta boyunca morarma devam edebilir. Şişlik ve morluklar ise bir süre sonra kaybolur. Boyun germe ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kötü iz kalması
- Enfeksiyon
- Kanamalar
- Asimetri problemi
- Doku hasarları ve sinir yaralanmaları
Enfeksiyon:
Boyun gerdirme işleminden sonra nadir gelişen durumlardan olan enfeksiyon için genelde antibiyotik tedavisine başvurulur.
Asimetri Problemi:
Hassas dengeleri içeren yüz yapısı, ameliyat sırasında doku ve deri gerilmelerine bağlı olarak değişebilir. Asimetri sorununun yaşanması halinde kısa süreli farklı bir operasyon uygulanır.
Kötü İz Kalması:
Operasyondan sonra bölgede kötü iz kalması birtakım faktörlerle beraber gelişir. Genelde sigara tüketen hastalarda ortaya çıkan bu durum nadir de olsa doku kayıplarını beraberinde getirebilir.
Kanamalar:
Boyun germe işleminden sonra kanamaların yaşanması genelde kan sulandırıcı ilaçların kullanılmasıyla ilişkilidir. Ancak bu tür durumlar dren ve baskılı bandaj kullanılarak ortadan kaldırılabilir.
Derin Doku Hasarı ve Sinir Yaralanmaları:
Uzun dönemde ortadan kaldırılabilen doku hasarları bazı hastalarda kalıcı etkiye neden olur.
Bu risklere ek olarak uzun süreli etkiler de görülebilir. Güneşte uzun süre kalma, kilo alıp verme ve yaşlılık gibi faktörler boyun bölgesinde deformasyona sebep olabilir.
Boyun Germe Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Boyun gerdirme işlemi ne kadar sürer?
Uygulanacak tekniğe göre ortalama 2 ila 3 saat arasında operasyon tamamlanır.
Ameliyattan sonra hastanede kalmak gerekiyor mu?
İşlemden sonra meydana gelebilecek komplikasyonları önlemek için hastanede 1 gece istirahat edilir.
Boyun gerdirme işleminde sinirlerde hasar yaşanır mı?
İhtimal az olsa da boyun bölgesine yapılacak müdahalelerde kısa süreli sinir hasarları oluşabilir.
Boyun gerdirme işlemi tek başına yapılabilir mi?
Bu işlem tek başına yapılabildiği gibi yüz germe operasyonuyla beraber de tercih edilebilir.
Boyun germe estetiği riskli midir?
Boyun germe estetiğinde az da olsa bazı riskler vardır. Önemli olan durum, işlemden sonra doktorların tavsiyelerine dikkat etmektir.
Boyun gerdirme sonuçları kalıcı mıdır?
Estetik operasyonlar genelde uzun vadeli ameliyatlardır. Ancak yaşlanmanın etkisiyle tekrarlanabilen sarkmalar yaşanabilir.
Operasyondan sonra en çok hangi şikayetler olur?
İşlemden sonra genelde yanma ve gerilme gibi şikâyetler yaşanabilir. Çünkü boyun gerdirme sırasında doku ve deri yapısına müdahale edilir.