Yüz Germe Ameliyatı
Alın Germe Estetiği
Sağlık durumunda herhangi bir problem olmayan herkese uygulanabilen alın germe estetiği sırasında alın bölgesindeki fazlalık ciltten uzaklaştırılmaktadır. Ayrıca kaşların duruşu üzerinde de çalışmalar yapılmakta ve alın bölgesindeki kırışıklıklar giderilmektedir. Bazı hastalar çatık kaşları düzeltmek için de alın germe estetiğine başvurmaktadır.
İşlem sonrasında hem kadınlar hem de erkekler çok daha genç bir görünüme ulaşabilirler. Ayrıca alın bölgesindeki kaşlar yumuşayacağı için göz kenar kısımlarında yığılma ya da kaş düşüklüğü gibi problemler de giderilmektedir. Genç ve ileri yaşta olan kişilerce tercih edilebilen alın germe uygulaması sonrasında herhangi bir iz kalmamaktadır.
Alın Germe Estetiği Öncesi Hazırlık Süreci
İşlemden önce hasta üzerinde plastik cerrah tarafından detaylı bir inceleme yapılmaktadır. Hastanın saçlı derisinin yanı sıra cilt ve yüz yapısı kontrol edilir. Buna ek olarak hastanın tıbbi geçmişi de dikkate alınmaktadır. Sonrasında alın germe estetiği riskleri ve yaşanabilecek sağlık sorunları değerlendirilir. Hasta ile beraber işlemden sonra karşılaşılabilecek sorunlar da detaylı olarak görüşülür.
Tüm bu görüşmelerin ardından alın germe operasyonu kararı alındıktan sonra işlemde tercih edilecek anestezi türü ve diğer teknikler de plastik cerrah tarafından belirlenmektedir.
Operasyona hazırlık sürecinde hastalara düşen bazı görevler vardır. Öncelikle alın kaldırma işlemiyle ilgili merak edilen her soru uzman doktora aktarılmalıdır. Çünkü işlemden önce herhangi bir kaygının olmaması gerekiyor. Cerrah tarafından detaylı cevaplandırılacak sorularla beraber hazırlık sürecinde bazı laboratuvar testleri talep edilir.
Ameliyat öncesinde ilaç kullanımları da sonlandırılmalıdır. Ayrıca operasyondan önceki gece yarısından sonra herhangi bir gıda tüketimi yapılmamalıdır. Bununla birlikte saçlar yıkanmalı ve ılık bir duş alınmalıdır. Son olarak aşağıdaki durumlara da mutlaka dikkat edilmelidir:
- İşlemden 10 gün kadar önce alkol ve sigara tüketimi sonlandırılmalıdır.
- Ameliyattan 1 hafta önce bitkisel çay ya da bitkisel ilaç tüketimi kesilmelidir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar da 1 hafta önceden bırakılmalıdır.
- Ameliyat günü herhangi bir takı takılmamalı, oje sürülmemeli ve makyaj yapılmamalıdır.
Alın Germe Estetiği Nasıl Yapılır?
Alın germe estetiği genel ya da lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Ayrıca sedasyonlu ve sedasyonsuz olarak da uygulanabilir. Aynı gün içinde taburcu olabilen hastalar için yine de bir gece hastanede istirahat önerilmektedir. Eğer ameliyat sedasyon altında yapılırsa, hastada hafif ağrılar oluşabilir. Ancak genel anestezinin tercih edilmesi halinde hastalar ameliyat boyunca uyutulmaktadır.
Doğal saç çizgisinin arka bölümüne paralel olacak şekilde bir kesi atılmasıyla başlayan işlemde cerrah, alın bölgesiyle kaş altında kalan bölgeyi birbirinden ayırmaktadır. Yani alın cildi ile kaşlar ayrılır. Daha sonra hastanın talep ettiği şekilde işlemlere başlanır.
Alın bölgesindeki fazlalık deri 1 ile 3 santimetre arasında kesilir ve başarıyla çıkarılır. İşlemden sonra tel sütür ya da dikiş kullanılarak ameliyat bölgesi kapatılır. Bu işleme alternatif olarak endoskopik teknikten yararlanılabilir. Bu uygulama genelde ileri teknoloji gerektirir. Saç çizgisinin arka kısmına küçük kesiler atılır.
Daha sonra endoskop deri altına yerleştirilir. Ardından farklı bir kesi açılır ve alın derisinin kaldırılması için cerrahi aletlerle giriş yapılır. Geçici olacak alın derisi yukarda tutulur ve alın germe estetiği tamamlanmış olur.
Günümüzde en çok kullanılan teknik, koronal kesi yeri açılarak yapılan ameliyatlardır. Saç ve derinin arkasında yer alan ve yaklaşık 5 cm mesafeli olan bölgeden kesi atılarak yapılan bu işlemde operasyon sonrasındaki iyileşme süreci daha kısadır. Endoskopik alın germe operasyonu da aynı şekilde tamamlanabilir. 2 saate yakın sürecek olan ameliyatın ardından hastalar taburcu edilmektedir.
Endoskopik Alın Germe Estetiği
Klasik alın germe ameliyatı yerine tercih edilen endoskopik yöntem çok daha kısa süreli olmakla beraber iyileşme hızı yüksek olan uygulamalardandır. Ancak ameliyata ciddi anlamda hassasiyet gösterilmelidir. Bu yüzden cerrahın da yeteri kadar tecrübeye sahip olması önemlidir.
Endoskopik donanım malzemelerinin bulunduğu profesyonel merkezlerde uygulanan bu işlemde saçlı deriden doku çıkarılmamaktadır. Sadece kemik üzerinden alın derisi serbest bırakılır ve gerilme bu şekilde sağlanır.
Kesilerin yapılacağı alan şakak bölgesidir. Endoskopik cihazlarla giriş yapılan bu alanlarda alın bölgesinden yukarı doğru germe işlemleri başlatılır. Bu sayede kaş ve alın üzerindeki bölge yukarıya doğru gerilir ve işlem kalıcı olur.
Alın Germe Estetiği Sonrasında İyileşme Süreci
Ameliyattan sonra operasyon alanında meydana gelebilecek ödemleri azaltmak amacıyla baş ve yüz bölgesine sargı uygulanmaktadır. Ayrıca işlemden sonraki gün yeni bir elastik bandaj ile sargı değiştirilir. Cerrahınız birkaç gün boyunca bu sargının kullanılması gerektiğini sizlerle paylaşacaktır. Ayrıca operasyondan sonraki 7 gün boyunca geceleri uyurken de bandajın kullanılması gerekir. Sadece ilk birkaç gün ödem oluşmaması için bu teknikten yararlanılır.
Alın germe işleminden sonraki günler soğuk kompres uygulaması faydalı olabilir. Oluşabilecek aşırı ağrı, kızarıklık ya da farklı komplikasyonlar için mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir. Alın bölgesindeki dikişler ise 1 hafta sonunda çıkarılmaktadır. Son olarak operasyondan sonraki 3 hafta kadar herhangi yorucu faaliyetlerde bulunulmamalıdır.
Alın germe operasyonundan sonraki 1 haftalık sürecin ardından duş alınabilir. Ancak duş alırken sıcak su tercih edilmemelidir. Ayrıca kolay bir operasyon olsa da iyileşme döneminde cerrahın tavsiyelerine dikkat edilmelidir. Ameliyattan sonra morluk ve şişlik oluşumu normaldir. Fakat uzun süreli ağrılara neden olabilecek durumlarda da yine doktorunuza başvurmanız gerekir.
Alın germe ameliyatı sonrasında yüz üstü uyunmamalı ve baş öne eğilmemelidir. Buna ek olarak dikişlerin zorlanmasına neden olacak tüm faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Estetik cerrahının tavsiyelerine de dikkat ederek iyileşme dönemini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Operasyonun sonrasında alın bölgesinde morluk veya şişlikler oraya çıkabilir. Bazen bu yan etkiler göz çevresi ve yanaklarda da görülebilir. Aslında normal karşılanması gereken yan etkilerin yanı sıra ilk günlerde yaşanabilecek batma ya da keçelenme gibi hislerin yaşanması, hastayı tedirgin etmemelidir. Buna ek olarak kesi alanlarına uygulanan dikişler 1 hafta sonra alınacağı için olağan yan etkiler de bu süreç sonunda ortadan kalkmış olacaktır.
Alın Germe Estetiğinden Sonra İlaç Kullanılabilir mi?
Estetik operasyonlar, uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Bu yüzden işlemden sonra cerrahın reçete ettiği ilaçların dışında takviye ilaçlar kullanılmamalıdır. Reçete edilen ilaçların tamamı iyileşme sürecini hızlandırmaya yöneliktir. Genelde ağrı kesici ilaçlar hastalara tavsiye edilir. Düzenli bir şekilde alınması gereken ağrı kesici ya da reçete edilen diğer ilaçlar, oluşabilecek komplikasyonları engellemektedir. Son olarak işlemden sonra doktorun önerdiği ilaçlar dışında farklı bir ilaca ihtiyacınız yoktur.
Alın Germe Ameliyatı için Alternatif Yöntemler
Günümüzde bu işlem için alternatif olarak farklı yöntemler de geliştirilmiştir. Bunlardan ilki Botulinum toksin uygulamalarıdır. Tüm dünyada en çok tercih edilen ve ameliyatsız bir yöntem olan toksin uygulaması, klinik ortamında kısa sürede tamamlanmaktadır. Kalıcı bir çözüm arayanlar için önerilir ve etki süresi genelde 6 aydır.Bir diğer alternatif iple asma yöntemidir. Ameliyatsız alın germe olarak da adlandırılır.
Scarlet S altın iğneli radyo frekans yöntemi de tercih edilebilir. Radyasyon içermeyen bir enerji çeşidi olan radyo frekans ile alın bölgesinde kontrollü bir sıkılaşma sağlanabilir. Boyun ve yüz için de tercih edilen bu uygulamada mikro enerjiler altın iğnelerle beraber alın bölgesine uygulanır. Bu sayede mikro sıkışmalar gerçekleşmektedir. Genelde birer ay aralıklarla 3 veya 4 seans yapılması tavsiye edilir.
Koronal germe, bir diğer adıyla taç germe işlemi de son zamanlarda merak edilmektedir. Bu uygulamada kesi açılan bölgede 6 ay boyunca uyuşukluk yaşanabileceği için tavsiye edilmez. Ayrıca ameliyat bölgesinde kaşınmalar oluşabilmektedir. Ek olarak saç çizgisi düşük olanlar ve ince telli saç olanların da bu uygulamaya başvurmamasında yarar var.
Ameliyatsız Alın Germe
Alın germe işlemleri ameliyatsız olarak da gerçekleştirilebilir. İple alın germe olarak adlandırılan bu durum daha çok ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkan kırışıklıklarda tercih edilir. Yılların geçmesiyle birlikte cildin deforme olması ve sonuç olarak alın bölgesinde kırışıklıkların yaşanması elbette bireylerin güzel karşılayacağı bir durum değildir. Ek olarak sıkça yüz mimiği kullanan kişilerde de alın bölgesinde kırışıklık ortaya çıkmaktadır.
İple alın germe uygulamasına başvurmadan önce yüzün üst kısmı değerlendirilmelidir. Yani sorun tam olarak algılanmalı ve daha sonra uzmanlara başvurulmalıdır. Son zamanlarda popüler olan iple alın germe estetiği işleminde iyileşme süreci de oldukça kısadır ve operasyon sonucunda herhangi bir yara izi kalmaz.
Ameliyatsız Alın Germe Ne Kadar Sürer?
Hastalardaki sorunlara göre 30 dakikaya kadar sürebilen bu işlemde ameliyat gerekmediği için tek seansta sorun çözülmektedir. Fakat uzman doktorun gerek görmesi halinde belirli bir süre sonra yeniden alın germe estetiği uygulanabilir. Bu işlem herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkese uygulanabilir.
Ameliyatsız Alın Germe Nasıl Yapılır?
Ameliyatsız iple alın germe operasyonundan önce uzman hekim, hastanın alın bölgesini inceler. Ayrıca yüz bölgesi de kontrol edilerek sorunun derinliği araştırılır. Elbette hangi tür tedavinin izlenmesi gerektiği de kararlaştırılacaktır. Operasyondan önce işlem için ne kadarlık materyale ihtiyaç duyulduğu ve hangi ip türünün tercih edileceği de hasta ile paylaşılır. Alın ve yüz bölgesindeki sorunlar kontrol edildikten sonra deri altına ipler yerleştirilir ve alın germe süreci başlar. Kullanılan ipler medikal özellikte olduğu için vücutta herhangi bir sağlık problemine neden olmaz. Asıl önemli olan durum iplerin doğru bölgelere uygun olarak yerleştirilmesidir.
Alın Germe Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu işlemde enfeksiyon riski var mıdır?
Günümüzde uygulanan her işlemde enfeksiyon riski bulunmaktadır. Ancak estetik cerrahının antibiyotik reçete etmesi ile bu risk ortadan kalkar.
Alın germe işleminden sonra normal hayata ne zaman dönülebilir?
İşlemden sonraki birkaç gün içinde normal hayata dönülebileceği gibi iş hayatına da dönüş sağlanabilir.
Alın germeden sonra ne zaman duş alınabilir?
Cerrahın tavsiyeleri bu aşamada dikkate alınmalıdır. Genelde 2-3 gün sonra ılık duş alınmaya başlanabilir.
Alın germeden sonra yaşanan ağrılar ne kadar sürer?
Ameliyattan sonra oluşabilecek ağrılar 2-3 gün kadar sürer. Bu ağrılar hafif ağrılar şeklindedir.
İşlemden sonra egzersize ne zaman başlanabilir?
Alın germe estetiğinden 2 hafta sonra egzersiz ve spora başlanabilir.
Kaç yaşında alın germe ameliyatı daha idealdir?
40 yaş ve üstü bu işlem için ideal olan yaştır.