Jinekomasti Ameliyatı-Erkeklerde Meme Büyümesi
Jinekomasti Ameliyatı-Erkeklerde Meme Büyümesi
Bazı hormonal durumlardan ya da ilaçların etkisiyle oluşan ve meme büyümesi olarak adlandırılan Jinekomasti, ergenliğe yeni giren erkeklerde sıkça görülür. Zamanla psikolojik sorunlara da yol açan meme büyümesi için Jinekomasti ameliyatı yapılır. Çünkü bu operasyon sonucunda göğüsler oldukça uygun bir şekil alacağı için spor yapmak, denize girmek gibi sosyal aktiviteler daha rahat yapılabilecektir.
Göğüslerin kadınsal bir organ olduğu bilinmektedir. Ancak erkeklerde de bazı faktörlerden dolayı işlevsiz hale gelerek görüntü kirliliğine sebep olabilir. Erkeklerde meme büyümesi sosyal anlamda çok rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle büyük memelerden kurtulmak için Jinekomasti estetiği mutlaka tercih edilmelidir.
Jınekomastı Kimlerde Görülür?
Erkeklerde meme büyümesi yenidoğan ve yaşlılık döneminde sıkça görülmektedir. Buna ek olarak ergenlikte görülme olasılığı da çok fazladır. Yenidoğan döneminde yani gebelik sürecinde östrojenin yüksek salgılanmasından dolayı erkek bebeklerde görülme ihtimali fazladır. Yaşlılık döneminde ise yaşın ilerlemesi nedeniyle vücuttaki androjen oranının azalmasına bağlı olarak meme büyümesi görülmektedir.
Ergenlikte de meme büyümesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. 10 ile 16 yaş arasındaki ergen erkeklerde %40 oranında görülmektedir. Çok eski tarihlerde yapılan bir araştırmada bu oran %36, en yüksek oran ise %65 olarak açıklanmıştır.
Meme büyümesinin ergenlik dönemindeki gençlerin %27’sinde sadece 1 sene devam ettiği gözlemlenmiştir. %7’sinde ise 2 sene boyunca meme büyümesinin varlığından söz edilebilmiştir. Yetişkinlerdeki araştırmalarda da %4’ünün 4 cm’den büyük meme büyümesi problemi yaşadığı anlaşılmıştır. Bu nedenlerden ötürü Jinekomasti ameliyatı yaptırmanın ne kadar mantıklı olduğu da ortaya çıkmaktadır.
Ergenlik döneminde erkekler genelde hafif kiloludur. Ancak sonradan kilo verilmeye başlandığı zaman meme dokusu oluşmaya başlar. Oluşan dokunun ortaya çıkardığı yağ oranı her erkekte değişkendir ancak büyüklük ile doğru orantılı bir şekilde sarkmalara davetiye çıkarabilir. Jinekomasti estetiği de deride yaşanan sarkma ve meme miktarına göre uygulanmaktadır.
Erkeklerde Meme Büyümesinin Nedenleri
Genelde hormonal nedenlere bağlı olarak yaşanan meme büyümesi, ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan durumlardandır. Bu dönemde hormonlar ciddi bir değişiklik yaşadığı için hassasiyet ve dolgunluk gibi durumlar da ortaya çıkar. Geçici olan bu durum bazı erkeklerde kalıcı hale gelebilir. Kalıcı hale gelmesi durumuna Jinekomasti adı verilmektedir. Özellikle de kilo fazlalığı olan erkeklerde bu problemin ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksektir.
İlaçlar, tümörler, genetik durumlar ve belirttiğimiz üzere ergenlik dönemi, erkek memesinde büyüme nedenleri arasındadır. Elbette şehir ortamında yaşayan erkeklerin hareketsiz bir yaşam tarzını tercih etmesi de meme büyümesinin diğer nedenleri olarak sıralanabilir. Bununla beraber hatalı beslenme de meme büyümesine davetiye çıkarabilir. Genelde spor salonlarına giden erkeklerin aslında açık havada bol bol yürüyüş yapması da önerilmektedir. Diğer nedenler aşağıda tanımlar halinde açıklanmıştır.
Sağlık Sorunları:
Hormonal hastalıklara davetiye çıkaran bazı sağlık sorunları, Jinekomasti nedenidir. Kötü beslenme, sürekli aç kalma, obezite, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, hipertriodi, hipofiz yetersizliği gibi durumlar. Jinekomasti nedenleri olarak sıralanabilir.
Alkol ve Sigara Kullanımı:
Alkol ve sigara başta olmak üzere eroin ve esrar gibi zararlı alışkanlıkları olanlarda meme büyümesi görülme olasılığı çok yüksektir.
İlaçların Yan Etkileri:
Bazı ilaçlar vücutta yan etkiye neden olarak meme büyümesine sebebiyet verebilir. Prostat kanseri ilaçları, anksiyete ve depresyon ilaçları ile AIDS ilaçları bu kategoride sıralanabilir. Elbette söz konusu ilaçların düzenli kullanılması halinde Jinekomasti sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca ülser ilaçları, hipertansiyon tedavisi için kullanılan ilaçlar ve diüretik ilaçlar da meme büyümesine sebep olabilir.
Bazı Kozmetik Ürünler:
Meme dokusunun genişlemesine neden olan lavanta özü ve çay ağacı içerikli şampuanların kullanılması önerilmez. Ayrıca cilt bakımında tercih edilen bitkisel yağların da bu sürece katkıda bulunduğu unutulmamalıdır.
Jınekomastı Belirtileri Nelerdir?
Uzmanlar hangi bireye Jinekomasti ameliyatı uygulayacağına karar vermeden önce bazı belirtilerin yaşanıp yaşanmadığını kontrol eder. Öncelikle Jinekomasti belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Göğüs ağrıları
- Göğüslerde acı hissi
- Göğüslerde hassasiyet
- Meme dokusunda şişkinlik
- Meme ucunun alt kısmında yumru hissinin oluşması
- Meme başında akıntılar
- Göğüslerin asimetrik olmaması
Sıralanan bu belirtiler bazı kişilerde meme kanserine yakalanma düşüncesini oluşturmaktadır. Fakat meme kanseri belirtileri meme başında görülmez. Buna ek olarak meme ucunun geriye doğru çekilmesi, dokuda sertlik ve deride çukurlaşma gibi durumlar meme kanserinin genel belirtileridir. Bu yüzden Jinekomasti ameliyatı öncesinde belirtilerin detaylı olarak kontrol edilip teşhisin konması gerekir.
Jinekomasti Teşhisi
Bu rahatsızlığın var olup olmadığına dair uzman cerrahlar tıbbi sağlık geçmişinizi dinleyecektir. Ayrıca kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgiler de almış olacaklar. Daha sonra cinsel organınızı, karın bölgenizi ve meme dokunuzu inceleyerek detaylı bir muayene sürecine geçilmektedir.
Günümüzde kısa sürede teşhis koyabilmek için artık kan testleri, doku biyopsileri, MR ve bilgisayarlı tomografi taramaları yapılmaktadır. Elbette bu yöntemler ile meme bölgesinde var olan diğer rahatsızlıklarla ilgili veriler de elde edilmektedir.
Jinekomasti Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle ameliyat tarihi yaklaşırken birtakım tedbirlerin alınması gerekir. Bu süreçte kan sulandırıcı ilaçların bırakılması şarttır. Diğer durumlar ve Jinekomasti ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor ile paylaşılmalı
- İşlemden 1 hafta önceye kadar sigara ve alkol bırakılmalı
- Herhangi bir maddeye karşı duyarlılığı olan hastalar bu durumu da doktora mutlaka aktarmalıdır.
Operasyonu gerçekleştirecek olan uzmanla görüşerek tüm detayları almanız gerekir. Ayrıca yaşanabilecek komplikasyonlarla ilgili de hastalar bilgi sahibi olmalıdır. Ameliyata engel bir durum yok ise Jinekomasti estetiği için randevu verilir ve hasta belirlenen gün ve saatte aç karnına operasyona gelir.
Jınekomastı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Jinekomasti rahatsızlığı, meme derisindeki sarkmaya ve memelerdeki büyüme düzeyine bağlı olarak farklı gruplarda değerlendirilmektedir. İlk evrede deride sarkma durumu söz konusu değildir. Büyüme ise sınırlı ölçüde gerçekleşmiştir. İkinci evrede memede büyüme yaşanmaktadır ancak herhangi bir sarkma durumu söz konusu değildir. Üçüncü evreye bakıldığında memede hem büyüme hem de sarkma yaşanmıştır. Son evrede memeler artık bir kadın memesi görünümünü almıştır ve mutlaka Jinekomasti ameliyatı olunması gerekmektedir.
Memelerin aşırı büyük olmaması halinde genelde liposuction yöntemi kullanılarak yağ dokusu alınmaktadır. Bu işlemden sonra meme başının büyük kalması halinde meme başının alt kısmından kesi atılarak meme bezi alınır. Ancak göğüslerin ileri derecede sarkık ve büyük olması durumunda yağ ve meme bezi alımı yeterli olmaz.
Bu tür durumlarda Jinekomasti ameliyatı yapılarak göğüs dokusu üzerindeki deriyle beraber yağlar alınmaktadır. Meme başlarının da uygun bir şekilde küçültülmesi gerektiği için gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Bu sayede göğüs kafesinde memenin belirgin olması engellenir. Kıllı erkek göğüslerinde görsel bir soruna yol açmadığı için hem deri hem de sarkık doku rahatlıkla alınmaktadır.
Aşırı sarkık olan memeler için meme bezi çıkartma işlemi uygulanmaktadır. Genç hastalarda deri bolluğu rahatlıkla toplanabildiği için işlem başarıyla gerçekleşmektedir. Ancak yaşlı derilerde bu süreç çok daha zordur. Ayrıca ileri derecedeki sarkma ve büyüme vakalarında meme bezi gibi derinin de küçültme ameliyatı yapılarak toplanması gerekmektedir. Cerrahi operasyonla beraber bölgeye dren yerleştirilir ve 48 saat sonra çıkarılır.
Jınekomastı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Hastalar yağ aldırma işlemi için liposuction’ı tercih ederse bu işlem 45 dakika gibi bir sürede tamamlanacaktır. Lokal anestezi ile yapılan operasyonun ardından meme bezi de cerrahi işlemle alınmaktadır. Bu sürecin tamamı ise 60 dakika sürecektir. Göğüslerde yağ dokulu deri ile sarkma var ise meme başının küçültülmesi de gerekir. Bu tür durumlarda ise 1,5 saate kadar Jinekomasti ameliyatı devam edecektir.
Genel anestezi altında yapılan bu işlemlerden sonra dren adı verilen ve ameliyat bölgesindeki sıvıların uzaklaşmasını sağlayan hortumların takılacağı unutulmamalıdır. Ancak teknolojinin gelişmesi sayesinde hasta konforunun rahatlıkla sağlanabildiği bilinmektedir. Üretilen yeni tıp bantları sayesinde bazı uygulamalarda dren takılmasına da gerek duyulmaz.
Jınekomastı Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lokal anestezi altında yapılan Jinekomasti ameliyatı sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı süreçler vardır. 1 saat gibi bir sürede tamamlanan ameliyattan sonra hastanede yatış süresi yoktur. Yani hastalar aynı gün taburcu olabilmektedir. Ameliyattan sonra birkaç gün hafif derecede sızlanmalar yaşanabilir. Özellikle de ilk 1-2 gün kol hareketleri kısıtlanabilmektedir. Ancak ağrı kesiciler ile bu durum kontrol altına alınmaktadır.
Operasyondan sonraki 5-10 gün arasında orta derecede şişme ve morarma da yaşanabilir. Bu durum hastaları korkutmamalı ve geçici olduğu bilinmelidir. Ayrıca drenler ameliyattan sonra takılmakta ve ertesi gün alınmaktadır. Pansuman ise 3. günün ardından sona ermektedir.
Hastalar Jinekomasti ameliyatı sonrasında hemen işe dönemez. Cerrahın önerisine göre 3 veya 4 gün sonra işe dönebilir ve koldaki sızlanmalar sona erdiğinde araç kullanmaya başlayabilir. Günlük yaşama dönüş sürecinde de dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Kol hareketlerindeki hafif ağrıların azalmasından sonraki süreçte gündelik yaşama dönülebilir. Spor aktiviteleri ise ilk 2 hafta uzun yürüyüşler halinde olmalıdır. 3. haftanın ardından koşu sporuna başlanabilmektedir. Tenis ve fitness gibi sporlara da 1 ay sonra başlanması uygundur.
Operasyon Karnesi
Operasyon Süresi | 1 - 1,5 Saat |
Operasyon Yeri | Hastane |
Anestezi Türü | Genel |
Ağrı Sızı | Az veya Hiç |
İşe Başlama | 4-7 Gün |
İlk Banyo | 4 Gün |
Tam İyileşme | 1 Ay |
Tekrar Gerektirir mi? | Hayır |
Spor Kardiyo | 30 Gün |
İz Kalır Mı | Hayır |
Yaş Sınırı | +18 |
Dikiş Alımı | 4 Gün Sonra |
Şişlik Morarma | 3 Gün |
Hastanede Kalma | 1 Gün |
Jınekomastı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Estetik operasyonların çoğunda riskler aynıdır. Genelde kan toplanması ve kanama gibi riskler her zaman vardır. Bu riskleri azaltmak için operasyondan sonra dren kullanımı söz konusudur. Ayrıca enfeksiyon ihtimalini azaltmak için de uzman tarafından antibiyotikler reçete edilir.
Hastalar Jinekomasti ameliyatı sonrasında göğüs kafesinde düzensizlik riskiyle karşılaşabilir. Ancak uygulanacak olan masajlar ile bu sorun ortadan kalkacaktır. Kalıcı bir durumla karşılaşıldığında ise yağ enjeksiyonu uygulamasıyla çözüme ulaşılır. Hastalara liposuction ile jinekomasti yapılmış ise kısa bir süre karıncalanmalar, renk değişimleri ve uyuşukluklar görülebilir.
Jınekomastı Sağlık Açısından Zararlı mı?
Meme büyümesinin sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmaz. Sadece görsel anlamda sorun yaratmakla beraber nadiren çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu hastalıklar;
- Böbrek üstü bezi tümörleri
- Siroz
- Hipertroidi
- Hemodiyaliz
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer tümörü
- Erişkin kabakulak enfeksiyonu
- Leptomonas enfeksiyonu
- HIV enfeksiyonu
- Kötü beslenme
- Spinal kord zedelenmesi şeklinde sıralanabilir.
Spor Yaparak Jinekomastiden Kurtulmak Mümkün mü?
Elbette sporun jinekomastiye ciddi bir yararı vardır. Ancak tek başına yani Jinekomasti ameliyatı olmadan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Bu süreçte spor yaparak göğüsleri küçültmek isteyen çok sayıda hasta vardır. Spor süreci genelde göğüs kaslarını güçlendirir. Öte yandan yağ yakıcı egzersizler ile beraber yapılabilir. Chest press, decline pushup, bench press, dips egzersizi ve pullover, jinekomasti için yararlıdır. Unutulmaması gereken tek şey, spor yapmanın göğüs yağlarını erittiği bilgisine göre hareket etmemektedir. Spor sadece vücuttaki yağları azaltır. Kalıcı olan yağların talebe göre estetik ameliyatlar ile alınması gerekir.
Jinekomasti Ameliyatından Sonra Memelerde Büyüme Yaşanır mı?
Ciddi bir tıbbi problem yaşanmadığı sürece Jinekomasti ameliyatı sonrasında göğüsler tekrar büyümemektedir. Genelde bu büyümeler ergenlik döneminde alınan kiloların dokudaki etkisinden kaynaklıdır. O halde ergenliğe yeni bir giriş olmayacağı için memelerde büyüme yaşanmaz.
Hastaların Jinekomasti estetiği sonrasında aşırı kilo almaması gerekir. Bununla beraber kullanılan anabolik ilaçlar, rahatsızlıklar ve aşırı alkol tüketimi, Jinekomastiye davetiye çıkarabilir. Elbette yaşın ilerlemesiyle bu süreç daha hızlı bir şekilde yaşanabilmektedir.
Jinekomastinden Kaç Ay Sonra Memeler Son Halini Alır?
Operasyondan hemen sonra göğüslerin düz bir hale geldiğini görebilirsiniz. Ancak Jinekomasti ameliyatı yapılan yerde uyuşukluk hali söz konusu olacaktır. Yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede düzelen ödem ve uyuşukluklar 6 ay sonra tamamen ortadan kaybolacaktır. Uzmanlar ameliyattan sonraki ilk 30 gün içinde el masajı ya da masaj aletleriyle uygulanan masajları tavsiye etmektedir.
Jinekomasti Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?
Ameliyatın liposuction ile yapılması sonucunda herhangi bir iz kalmamaktadır. Ancak bu işlem genelde hafif sarkmaları bulunan erkekler için uygulanır. Standart Jinekomasti ameliyatı işleminde meme bezi de alınacağı için sadece meme başının alt kısmında incecik bir çizgi kalacaktır. Ton farkının olduğu yerde kesi izi olması, hastaları rahatsız etmemektedir. Zaten cerrah da işlemden önce bu süreçlerin tamamını detaylı bir şekilde paylaşmış olacaktır.
Jinekomasti aslında psikolojik ve sosyal bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Plastik cerrahlar için oldukça kolay bir estetik operasyonu olmakla beraber hastaların dikkat etmesi gereken süreçlere uyum sağlaması, ameliyatın başarıyla tamamlanmasını sağlamaktadır. Hastalar ayrıca ameliyat fiyatlarıyla ilgili de mutlaka cerrah ile görüşme yapmalıdır. Çünkü uygulanacak olan tekniğe göre Jinekomasti ameliyatı fiyatları farklı olabilir.
Jinekomasti Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Jinekomasti ne zaman etkisini gösterir?
Genelde ergenlik döneminde ortaya çıkar. 13 ile 15 yaşlarında etkisini göstermeye başlar.
Tedaviye ne zaman başlanmalı?
Jinekomasti tedavisi ergenlik dönemiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Ancak ergenlikten sonra kendiliğinden düzelebilir. Bu yüzden tedavi için uygun zaman beklenir. Yani gerileme göstermeyen meme büyümelerinde zaman kaybetmeden Jinekomasti estetiği yapılmalıdır.
Jinekomastide ilaçlı tedavi var mı?
Bu rahatsızlığın tedavisi cerrahi girişimlerle yapılmaktadır. Ameliyat olmayı istemeyen kişilerde birtakım hormon baskılayıcı ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu durumda ağır yan etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Erkeklerde meme büyümesi kanser riskini artırıyor mu?
Meme kanseri erkeklerde %1 oranında gelişim göstermektedir. Jinekomasti sorunu olan erkeklerde bu nedenle meme kanseri riski gelişmez. Yine de ameliyattan önce meme büyümesinin nedenleri tam olarak araştırılmalıdır.
Jinekomasti ameliyatı hangi yaşlarda yapılır?
Bu ameliyat için belirlenen herhangi bir yaş aralığı yoktur. Ergenlik döneminden itibaren yapılabilir.
Ameliyattan sonra iz kalır mı?
Jinekomasti ameliyatındaki kesiler meme başı ya da koltuk altından atılmaktadır. Bu nedenle kesi izleri de bu bölgelerde kalır. Yani hastaları rahatsız etmeyecek miktarda iz kalacaktır.
Jinekomasti teşhisi nasıl konulur?
Teşhis sürecinde MR, BT ve USG gibi tekniklerden yararlanılır. Ayrıca kan ve hormon testleri de yapılmaktadır.
Jinekomasti psikolojik problemlere sebep olur mu?
Erkeklerde memelerin kadınsı bir görünüme ulaşması elbette psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Bu durum kişiden kişiye göre değişse de ameliyatın yapılması bu sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.