Revizyon Burun Estetiği
Revizyon Burun Estetiği
Daha önce estetik burun ameliyatı olan hastalarla beraber önceki süreçlerde nefes alma problemi nedeniyle ameliyat olanlar için de revizyon burun estetiği önerilmektedir. Elbette hiçbir hasta ikinci bir burun estetiği yaptırmak istemez. Fakat bazı durumlardan dolayı bu ameliyatın tekrarlanması gerekebilir.
Hastaların burun ameliyatından sonraki süreçte yaşadıkları sorunlar devam ediyorsa, revizyona gidilebilir. Çünkü bazı hastalar yeni burun şeklini beğenmemekle beraber işlemden sonra solunum problemleri yaşayabiliyorlar. Bu nedenle günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan revizyon burun ameliyatı sayesinde daha güzel sonuçlar elde edilebiliyor.
Revizyon Burun Estetiği Neden Gereklidir?
Estetik ameliyatlarının başarısı tamamen hastaların memnuniyetine göre ölçülmektedir. Genetik olarak burun bölgesinde sorun yaşayan hastalardan çok kendi isteği ile estetik yaptıran hastalar revizyon burun estetiği konusunda ısrarcı olabilir. Daha önce yaptırılan estetik ile kıyaslandığı zaman hem hasta hem de cerrah için zorlu bir süreç olduğu söylenebilir. Fakat hastaların yeteri kadar bilinçlendirilmesi sayesinde daha rahat bir operasyon gerçekleştirilebilir. İkinci kez burun estetiği yapılmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Burun bölgesinin yüz bölgesiyle uyumsuz olduğunun düşünülmesi
- Nefes almada yaşanan problemler
- Burun bölgesinde görsel sorunların oluşması
- Hastanın istediği burun şekline ulaşılamadığını düşünmesi
- Şekil bozukluklarının yeteri kadar düzeldiğine inanılmaması
İkinci kez yapılacak olan burun estetiğinin ilk ameliyata göre bazı farklılıklar içerdiği bilinmektedir. Bu süreçte hastaların endişesi daha fazla olabilir. Yeni bir sorunun yaşanıp yaşanmayacağını düşünen hastalar ayrıca vücudun farklı bölgelerinden kıkırdak alınması gerektiğini bilmelidir. Genelde kaburgadan ya da kulaktan alınan kıkırdaklar ile revizyon burun estetiği gerçekleştirilir.
Burun bölgesinde gözle görülür bir sıkıntı var ise mutlaka revizyona gidilmelidir. Ayrıca burun bölgesinde nefes alma problemi yaşayan hastalar ile burun ucu düşüklüğü yaşayan hastaların da bu uygulamadan yararlanması gerekir. Elbette hastaların kaburga veya kulaktan kıkırdak alınmasını kabul etmesi önemlidir.
Revizyon burun estetiğinde daha çok burun ucunda kaybolan destek kıkırdaklar tamir edilmektedir. Aynı durum burun sırtı için de geçerlidir. Ek olarak burun ucunun hemen arka kısmında yer alan ve “nazal valv” adı verilen bölgenin de kıkırdaklarla desteklenmesi gerekir. Hastalardaki ilk estetikte fazla kaldırılan burun ucu bu işlemle düşürülür. Son olarak burun kanatlarındaki şekil bozuklukları da rahatlıkla onarılabilmektedir.
Revizyon Burun Estetiği Ne Zaman Yapılabilir?
İlk burun estetiği operasyonundan çıkan hastaların yeni süreçteki durumu gözlemlemesi için biraz zaman geçmesi gerekir. Ayrıca morluk ve şişlikten ötürü burun şeklinin tam görülmediği ilk estetik üzerinden 6 veya 12 aylık bir sürenin geçmesi önemlidir. Çünkü revizyon burun estetiği için ilk estetik operasyonun sonucunun görülmesi ve analiz edilmesi gerekecektir. Ancak 6 aydan önce revizyon kararı alındığında, ameliyatın başarısız geçeceği ve daha zorlu bir sürecin ortaya çıkacağı unutulmamalıdır.
Revizyon Burun Estetiğinde Doku İhtiyacının Karşılanması
İlk defa gerçekleştirilen burun estetiği operasyonuyla beraber burun şeklinde düzeltme uygulamasına yardımcı bir ek uygulama olan revizyon burun estetiği için yeni dokulara ihtiyaç duyulacaktır. Kıkırdak ihtiyacının da olacağı ikinci operasyonda, kaburga veya kulak kepçesinden alınacak kıkırdak dokuları kullanılır. Bunun nedeni, birinci operasyonda burun içi kıkırdaklarının kullanılmış olmasıdır.
Cerrah öncelikle kulak kepçesinden kıkırdak alacaktır. Fakat bu bölgeden yeteri kadar doku alınamadığı durumlarda kaburgalardaki kıkırdaklar tercih edilecektir. Hastalardan bazıları bu bölgelerden kıkırdak alınmasını talep etmeyebilir. Bu tür durumlarda ise sentetik kıkırdak uygulamasına başvurulabilir. Sentetik kıkırdaklar, bazı zamanlarda vücut tarafından kabul edilmeyebilir. Bu nedenle cerrahların tavsiyelerine göre hareket etmek daha doğru olacaktır.
Revizyon Burun Estetiğinde Neler Yapılır?
Revizyon burun ameliyatında yapılacak bazı ek uygulamalar olabilir. Kalkık burun talepleri, düşük burun istekleri, burun sırtının az alınması, burundaki solunum problemleri ve burun sırtının fazla alınması gibi süreçlerle ilgili işlemler yapılmaktadır.
Burun Solunum Problemleri:
Birinci burun estetiği ile yaşanan gelişmeler bazen burun fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu süreçte hastanın solunum sorunu yaşaması beklenmemekle beraber bazı hastalar ortaya çıkabilir. Başarılı bir burun estetiği operasyonu sadece burundaki şekilleri düzeltmek için yapılmamalıdır. Aynı zamanda oluşabilecek solunum sorunlarının da önüne geçmelidir.
Burun Sırtının Fazla Alınması:
Burun sırtında yer alan dokunun, birinci operasyonda fazla alınması nedeniyle revizyon burun estetiği yapılabilir. Bu süreçte vücudun farklı bölgelerinden alınan dokularla işlem gerçekleştirilir.
Burun Sırtının Az Alınması:
Yine birinci operasyonda hastanın burun bölgesindeki kemerli yapı yeteri kadar düzeltilmediyse, revizyona gidilebilir. Bu işlemle beraber burnun iç kısmındaki kıkırdak ve kemik dokuları törpülenerek daha uygun bir hale getirilir.
Kalkık Burun Talep Edilmesi:
Kalkık burun talep eden hastalar için de revizyon burun ameliyatı yapılabilir. Ancak bu ameliyat biraz zor bir süreci beraberinde getirebilir. Kalkık burun şeklini indirmeye göre daha zor olduğu için farklı bir bölgeden doku alınarak işlem yapılabilir.
Düşük Burun Talep Edilmesi:
Hastanın ilk operasyonundan sonra yeteri kadar doku alınamamış ise bir memnuniyetsizlik yaşanabilir. Ortaya çıkan bu sorunla beraber daha düşük bir burun isteği için revizyon burun estetiği yapılabilmektedir.
Revizyon Burun Estetiği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk burun estetiği öncesinde yapılacak görüşmelerin aynısı bu uygulamada da yapılmaktadır. Ancak revizyon burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır:
- İyileşme süreci, düzenli uyumak ve düzenli beslenmek ile yakından ilişkilidir.
- Diş fırçalarken yumuşak hareketlerle fırçalamanız önemlidir.
- İşlemden sonraki ilk gece yastık ile başınızı desteklemeniz gerekir.
- Operasyondan sonraki 4 – 6 hafta arasında gözlük kullanımı yapılmamalıdır. Çünkü burun kemiği üzerine uygulanacak olan ağırlıklar, kıkırdaklı dokunun çökmesine neden olacağı gibi şekil bozulmalarına da yol açabilir. Bu yüzden hastalar lens kullanımına yönlendirilir.
- Ameliyattan sonraki 3 aylık süreçte zararlı UV ışınlarından uzak durulmalıdır. Bu kapsamda koruyucu şapkalardan yararlanılabilir.
- Cerrahın tavsiyesi boyunca sauna, havuz ve denizden uzak durmalısınız. Ameliyatla beraber burunda oluşacak hassasiyet, iltihaplanmalara neden olabilir. Özellikle de havuz ve denizde bulunan klor, burun dokularına zarar verebilir.
- Revizyon burun ameliyatından sonra aşırı sıcaklardan korunmalısınız. Aşırı sıcaklar iltihapla beraber burun dikişlerine zarar verebilir. Haliyle iyileşme süreci de bu nedenle uzayacaktır.
- Burnunuzu temizlerken sümkürmekten kaçınmanız gerekir. Özellikle ilk 15 gün boyunca sadece cerrahın tavsiyesine göre burun temizleme uygulamalarından yararlanmalısınız.
- Revizyon burun ameliyatından sonra yüz kaslarının hareket etmesine neden olan mimik kullanımını da sonlandırmalısınız.
Revizyon Burun Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu operasyon için en ideal yaş kaçtır?
18 yaşından büyük olan her hasta revizyon burun estetiği olabilir.
Revizyon burun ameliyatından sonra istirahat gerekli mi?
Evet. İşlemden sonra 1 veya 2 gün klinik istirahat önerilmektedir.
Revizyon burun ameliyatından sonra spor yapabilir miyim?
Hayır. Spor yapmak için en az 3 hafta geçmesi gerekir.
Ameliyattan sonra enfeksiyon riski var mı?
Estetik operasyonların tamamında enfeksiyon riski vardır. Fakat bu durum antibiyotik kullanımıyla sonlandırılabilir.
Burundaki bandaj kaç gün sonra çıkarılır?
Hastaya yapılacak işleme göre bu süre değişecektir.
Yeni burun şekli ne zaman oluşur?
Genelde 6 ay ile 1 yıl arasında istenen burun şekli oluşumu gözlemlenir.